Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά - Robert Penn Warren

 

Πολύ ιδιαίτερο αυτό το βιβλίο του Robert Penn Warren κι αυτό γιατί ενώ είναι πολιτικό μυθιστόρημα καταφέρνει να εμφανίζει αυτό το βασικό χαρακτηριστικό πολλές φορές υπόγεια, έτσι ώστε να σου δίνει την εντύπωση ότι ο συγγραφέας δραπετεύει συχνά πυκνά από αυτό για να ρίξει τα φώτα στην ίδια τη ζωή του ήρωά του, του Τζακ Μπέρντεν. Στην αρχή μ' είχε ξενίσει κάπως το ότι με κρατούσε σε αναμονή γεμίζοντας με περιγραφές τις σελίδες λες και ήθελε να καθυστερήσει την ανάπτυξη της ιστορίας. Αυτό στις πρώτες ογδόντα περίπου σελίδες. Μετά όμως σαν να άλλαξε κάτι και να ισορρόπησε. Σε κάποια σημεία επίσης μου θύμισε και μυθιστόρημα νουάρ.

Ο Μπέρντεν είναι το δεξί χέρι του Κυβερνήτη Γουίλι Στάρκ, ενός άντρα προερχόμενου από αγροτική οικογένεια, ενός σκληρού πολιτικού που ξεκινάει με υψηλά ιδανικά για να ακολουθήσει τελικά μια πορεία μέσα απ' την οποία το σύστημα τον διαβρώνει, κι εκείνος το ασπάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, ΜακΜέρφι. Ο Μπέρντεν έχει ζήσει μια δύσκολη παιδική ηλικία, έχει σπουδάσει ιστορία και ξεκινάει την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε μια τοπική εφημερίδα.

Στο βιβλίο του Warren παρακολουθούμε σε πρώτο πλάνο την ιστορία του Μπέρντεν και σε δεύτερο αυτή του Σταρκ. Πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το ξετύλιγμα της πλοκής, η σκιαγράφηση των ηρώων αλλά και των επιμέρους χαρακτήρων, άλλα δυο στοιχεία προσθέτουν στην ανάγνωσή του μια ποιότητα που το κάνει να ξεχωρίζει. Η γραφή, οι περιγραφές τοπίων, χώρων, προσώπων, αντικειμένων θα μπορούσαν να αποτελούν υλικό για σεμινάριο δημιουργικής γραφής και η ανάπτυξη της φιλοσοφίας του συγγραφέα, οι απόψεις του για τη ζωή, για την πολιτική, τον έρωτα που διαρρέουν μέσα απ' το κείμενο. Προτεινόμενο.




Σχόλια