Αγκούσα - Μαντώ Μάκκα

 

Πριν από έναν μήνα περίπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου 'Αγκούσα' της Μαντούς Μάκκα. Είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ και να το παρουσιάσω μαζί με τη συγγραφέα Τέσυ Παπαθανασίου. Πρόκειται για τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων της Μάκκα (το πρώτο της ήταν το 'Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια' - Εκδόσεις Νίκας), είκοσι ιστορίες μέσα από τις οποίες φαίνεται η εξέλιξη της γραφής της καθώς και η αγάπη της για τη μικρή φόρμα.

Η Μάκκα φαίνεται να αντλεί το υλικό της από οικογενειακές ιστορίες, προσωπικά βιώματα, από ιστορίες που έχει ακούσει, χρησιμοποιώντας το, όχι μόνο για να δημιουργήσει τα κείμενά της, αλλά και να 'φωνάξει' για αυτά που την απασχολούν, που την ενοχλούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κι ένα απ' αγαπημένα μου κείμενα, το διήγημα '30 βαθμοί στα ευαίσθητα' όπου σχολιάζει την πρόσφατη πολιτιστική επίθεση στους Ρώσους συγγραφείς και όπως ξέρουμε και γενικότερα καλλιτέχνες αυτής της χώρας λόγω του πολέμου με την Ουκρανία. Ακόμα, το ομότιτλο 'Αγκούσα' που πραγματεύεται τη σεξουαλική κακοποίηση. Κι ένα ακόμα που ξεχώρισα, το 'Λάθος' με θέμα τη διεμφυλική ταυτότητα.

'Η Αγκούσα' αποτελείται από μικρά ζουμερά κείμενα, κείμενα που πιστεύω ότι η Μάντω θέλει και πετυχαίνει να μας ταρακουνήσουν.

 



Σχόλια