Η Ελένα Ξέρει - Claudia Piñeiro

 

Ανοίγοντας το βιβλίο της Piñeiro, πριν ξεκινήσει το κυρίως κείμενο, διαβάζω δυο αποσπάσματα του Thomas Bernhard. Α, ωραία, σκέφτομαι, δυο κιόλας από έναν αγαπημένο συγγραφέα, άραγε θα βρω επιρροές; Βρίσκω επιρροές, στην αρχή μου τον θυμίζει έντονα, λίγο αργότερα, καθώς ξετυλίγεται η πλοκή η εντύπωση αμβλύνεται, εστιάζω πια σ' αυτά που διαβάζω, το ύφος μου φαίνεται πιο 'δικό' της. Μπορεί να φταίει ότι το συνήθισα μπορεί και όχι - καλά, μη νομίζετε ότι είναι το ίδιο πράγμα, επιρροές είπαμε. Η Ελένα ξεκινάει από το σπίτι της για να πάει σε μια φίλη της Ρίτας, της κόρης της, αναζητώντας απαντήσεις για την αυτοκτονία της. Η Ελένα πάσχει από Πάρκινσον, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα την μετάβασή της από το ένα μέρος στο άλλο, εν προκειμένω μέσω τρένου και ταξί.

Παρακολουθούμε λοιπόν αυτήν την προσπάθεια ενώ παράλληλα μαθαίνουμε για τη σχέση της με την κόρη της, για την αρρώστιά της, για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας, για τα πρόσωπα με τα οποία σχετιζόταν η κόρη της και όλα αυτά με έναν τρόπο που σε κάνει να μη θες να αφήσεις το βιβλίο, δεν είναι και δα και μεγάλο, με μια αφήγηση που ναι μεν σε βάζει στο δράμα της μητέρας αλλά απ' την άλλη σε οδηγεί μέχρι το τέλος με μαεστρία φορτίζοντάς σε συναισθηματικά τόσο όσο χρειάζεται για να μην σε καταπιέσει. Δε θα έλεγα ότι το βιβλίο ήταν καταθλιπτικό, θα έλεγα όμως ότι είναι ωραία γραμμένο, δουλεμένο, εν τέλει μια ιστορία γύρω απ' τη σχέση της μάνας με την κόρη με καταλύτη την αρρώστια της πρώτης. Προτεινόμενο!

ΥΓ: Το διάβασα σε ebook στα ισπανικά και θα έλεγα ότι είναι σχετικά εύκολο. Ίσως να κολλήσετε σε κάποιες λέξεις επειδή η συγγραφέας είναι από την Αργεντινή, αλλά το google ή ένα καλό λεξικό θα σας λύσεις τις απορίες.


 

 

Σχόλια