Το τανγκό του Σατανά - László Krasznahorkai

 

Το τανγκό του Σατανά φαντάζει για μένα σαν το ιδανικό βιβλίο για να γνωριστεί κανείς με τα έργα του Κρασναχορκάι. Έχοντας διαβάσει τα 'Πόλεμος και πόλεμος' και 'Μελαγχολία της αντίστασης' θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο - που χρονολογικά είναι και προγενέστερο - είναι το πιο εύκολο, διότι ο μακροπερίοδος τρόπος γραφής που είναι χαρακτηριστικό του Ούγγρου συγγραφέα εναλάσσεται περισσότερο με το συμβατικό, καθώς επίσης δεν είναι και τόσο πυκνός σε περιεχόμενο.

Το τανγκό του Σατανά δεν αποτέλεσε την εξαίρεση στον 'δικό' μου κανόνα, όντας ένα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μυθιστόρημα - και αυτό μεταφρασμένο από την εξαιρετική Ι. Αβραμίδου - που απόλαυσα τις τελευταίες ζεστές μέρες του Αυγούστου. Περιμένοντας την σωτηρία που δεν έρχεται, μια χούφτα ταλαιπωρημένοι χαρακτήρες, κάτοικοι ενός οικισμού που βρίσκεται σε αποσύνθεση βρίσκουν στα πρόσωπα δυο επισκεπτών την ελπίδα και την ακολουθούν ματαιοπονώντας μέχρι το τέλος. Ο Ιερεμίας και ο Πέτρινα που θεωρούνται νεκροί, εμφανίζονται ξαφνικά για να υποσχεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα των χωρικών και ο Κρασναχορκάι βρίσκει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να αποτυπώσει την οξεία παρατηρητικότητά του εξυφαίνοντας μια ιστορία που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως απ' τον αναγνώστη χωρίς αυτό να διαφαίνεται ότι αποτελεί αυτοσκοπό του ίδιου του δημιουργού.

Εάν μπερδευτήκατε από τη δική μου παρουσίαση διαβάστε το βιβλίο του Ούγγρου συγγραφέα για να σας διαλυθούν οι απορίες. Σαφώς προτεινόμενο!

 


 

Σχόλια