Σάμα - Antonio Di Benedetto

 


Τέλη του 18ου αιώνα κάπου στην Παραγουάη, ο Ντίεγκο ντε Σάμα, ένας νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, περιμένει να μετατεθεί σε μια καλύτερη θέση, σε μια άλλη χώρα, ιδανικά κοντά στην οικογένειά του που δεν βρίσκεται μαζί του. Ο Σάμα αναζητά τρόπους για να ξεφύγει από την λήθη της καθημερινότητας, ξοδεύοντας τα λεφτά του, πουλώντας το άλογό του αλλά πάνω απ' όλα καταφεύγοντας στην γυναικεία συντροφιά και το φλερτ.

Ενώ περιμένει αυτά που δεν έρχονται, είτε με τη μορφή ενός γράμματος από την γυναίκα του είτε με κάποια καλή είδηση σχετική με τη μετάθεσή του ο συγγραφέας τον τοποθετεί τέσσερα χρόνια αργότερα όπου τον βρίσκουμε και πάλι να αποζητά την ερωτική περιπέτεια, με την προδοσία για την γυναίκα του να πολιορκεί ενίοτε τις σκέψεις του. Το τρίτο και τελευταίο μέρος είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα και για μένα αποτέλεσε μια μικρή συγγραφική έκπληξη που ίσως να μπορούσε κάποιος να την εκλάβει και σαν παραφωνία.

Το βιβλίο του Di Benedetto δεν έχει μια συνηθισμένη δομή ούτε και μια κάποια κορύφωση. Η γραφή του Αργεντινού συγγραφέα χωρίς να είναι απαιτητική για τον αναγνώστη, επαρκεί και εδώ όπως και στους Αυτόχειρες για να σε γοητεύσει και να σε παρασύρει μέχρι το τέλος. Ιδιαίτερο, ξεχωριστό, προτεινόμενο!





Σχόλια