Οι Αυτόχειρες - Antonio di Benedetto

Antonio di Benedetto


Ένας δημοσιογράφος αναλαμβάνει να ετοιμάσει μια σειρά από άρθρα με θέμα τρεις υποθέσεις αυτοκτονίας. Στην οικογένεια του ίδιου ο παππούς και ο πατέρας του έχουν φύγει απ' τη ζωή μ' αυτό τον τρόπο. Ήδη το βιβλίο έχει τραβήξει την προσοχή μου και προχωρώ διαβάζοντας με την κοφτή και άμεση γραφή του Benedetto τις σκέψεις του πάνω στη μοναξιά, τον θάνατο, τις σχέσεις του με τη μητέρα του και τις ερωμένες του, τις θέσεις φιλοσόφων και θρησκειών για την αυτοκτονία στα πλαίσια της έρευνας που κάνει η Bibi, μια συνεργάτιδα του ήρωα, πληροφορίες από συγγενικά πρόσωπα για τους αυτόχειρες. Σε μια μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο για το ποιόν του συγγραφέα μαθαίνω ότι είχε ιστορικό αυτοκτονιών στο γενεαλογικό του δέντρο κι ότι ο ίδιος υπήρξε δημοσιογράφος.
Το μικρό σε έκταση σύγγραμμα ισορροπεί την τραγικότητα του θέματος με ένα ύφος που προς το τέλος γίνεται πιο προσωπικό όπως και πιο προσωπική γίνεται και η ιστορία.  Αυτό δηλαδή που θέλω να πω ή μάλλον να γράψω είναι πως ενώ περίμενα ότι θα γεμίζω με γκρίζα σύννεφα τη διάθεσή μου, τουλάχιστον μέχρι να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε φορά που θα άφηνα το βιβλίο (αν και ήταν ebook, οπότε άφηνα το Kindle), κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.
Χωρίς να έχω διαβάσει κάτι άλλο από τον ίδιο συγγραφέα, με τους 'Αυτόχειρες' μπαίνει κι αυτός στην μακριά λίστα με τους συγγραφείς που θα επανέλθω στο εγγύς μέλλον. Ιδιαίτερο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα.




Σχόλια