Εκπνοή - Ted Chiang

 

Η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας την πρώτη ιστορία του Chiang «Ο έμπορος και η πύλη του αλχημιστή», το μυαλό μου πήγε σε άλλα μονοπάτια, αυτά των παραμυθιών, κι ας είχε σαν κυρίως θέμα του το ταξίδι στον χρόνο. Είχα ακούσει για τον συγγραφέα ότι είναι παιδί της πληροφορικής και περίμενα να κατακλυστώ από τις πρώτες κιόλας σελίδες με τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική και τα ρέστα. Κάτι που όντως συνέβη σε μερικές απ' τις ιστορίες αλλά σίγουρα δεν ήταν ο κανόνας.

Η συλλογή διηγημάτων κινείται στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, οι ιδέες του Chiang είναι αρκούντως πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ενώ τα ζητήματα - ένα μωσαϊκό προβληματισμών της εποχής μας γύρω από την τεχνολογία και όχι μόνο - που θίγονται από τον ίδιο είναι επίκαιρα και αναλύονται σε βάθος από τους εκάστοτε χαρακτήρες.

Υπήρξαν κάποιες στιγμές που είχα την εντύπωση ότι διάβαζα μια ανάλυση σε κάποιο άθρο τεχνολογίας κι εκεί μου έλειψε ένα ξετύλιγμα της ιστορίας πιο λογοτεχνικό, λες κι η ιδέα του συγγραφέα που είχε να κάνει με κάποια πρωτότυπη συσκευή  μονοπωλούσε την ανάπτυξη του κειμένου. Αυτή όμως η εντύπωση δεν μείωσε το ενδιαφέρον μου για το βιβλίο που θα έλεγα ότι το διάβασα περνώντας από τη μια ιστορία στην άλλη με προσμονή, έτοιμος να εντυπωσιαστώ για μια ακόμη φορά με την σκέψη, την παρατήρηση και την περιέργεια του συγγραφέα. (Μια υποσημείωση: Με κούρασε κάπως η μεγαλύτερη σε έκταση ιστορία, το "Ο βιολογικός κύκλος των λογισμικών όντων" που για τα δικά μου γούστα θα την ήθελα πιο σύντομη).

Σαφώς προτεινόμενο.

ΥΓ: Έτυχε να το διαβάσω στα αγγλικά. Η γραφή δεν θα δυσκολέψει ιδαίτερα κάποιον με ένα καλό επίπεδο.


 

Σχόλια