Άδραξε τη μέρα - Saul Bellow

 


Διαβάζοντας το Άδραξε τη μέρα' του Saul Bellow έχεις την επιθυμία να βρεθεί μια λύτρωση για τον Ουίλχελμ, τον πρωταγωνιστή της νουβέλας και αυτή η επιθυμία σου γίνεται ολοένα και πιο έντονη μετά το πρώτο μισό του βιβλίου. Ο Ουίλχελμ ζει σε ένα ξενοδοχείο μαζί με τον συνταξιούχο πατέρα του, έχοντας αφήσει την γυναίκα του και τα παιδιά του, όντας σε δεινή οικονομική κατάσταση μια και έχει χάσει και τη δουλειά του.

Η σχέση του Ουίλχελμ με τον πατέρα του είναι προβληματική και διαπνέεται από το αίσθημα της απόρριψης που νιώθει ο ήρωας απέναντι σε έναν άντρα που δείχνει να πατάει γερά στο έδαφος και να αρνείται να δεχτεί την κατάντια του γιού του. 

Στο ίδιο κτήριο ζει και ο Δόκτωρ Τάμκιν, ψυχίατρος και σπεκαλουδόρος του Χρηματιστηρίου ο οποίος έχει πείσει τον ήρωα να ποντάρει τις τελευταίες του οικονομίες σε μετοχές αγαθών. Ο Τάμκιν αναλύει την φιλοσοφία του περί ζωής αφηγούμενος παράλληλα περιστατικά και ιστορίες που τις περισσότερες φορές φλερτάρουν με το εξωπραγματικό αλλά και το κωμικό επίσης.

Το κείμενο βρίθει διαλόγων ενώ το χρονικό πλαίσιο δεν ξεπερνάει αυτό της μιας μέρας. Αναμφίβολα ενδιαφέρον, σκοτεινό και συνάμα γοητευτικό!



 

 


Σχόλια