Εκεί που ζουν οι τίγρεις - Jean-Marie Blas de Robles



Αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα μου 'κανε συντροφιά τούτες τις δύσκολες μέρες και κατάφερε να μου απαλύνει έστω και λίγο τον πόνο που ένιωθα για όλα αυτά που συνέβαιναν κι ακόμα συμβαίνουν γύρω μου.
Χρησιμοποιώντας ένα πιασάρικο χαρακτηρισμό θα το αποκαλούσα το page turner του βιβλίοφιλου! Και τι δεν θα βρει κανείς μέσα σ' αυτό το βιβλίο. Έρωτες, φόνους, αγωνία, φιλοσοφία, θρησκεία, ιστορία και πάνω απ' όλα μια ζοφερή θεώρηση του κόσμου στον οποίο ζούμε.
Ο Ελεάζαρ είναι ένας ανταποκριτής που βρίσκεται στην Αλκάνταρα της Βραζιλίας. Του αναθέτουν να επιμεληθεί τη βιογραφία του Ιησουίτη Αθανάσιου Κίρχερ γραμμένη απ' τον Κάσπαρ Σοτ ο οποίος τον ακολουθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο βίος του Κίρχερ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον μια και πρόκειται για έναν ιερέα που ασχολήθηκε με την Αιγυπτιολογία, την Αστρονομία, τα Μαθηματικά, τη Θρησκειολογία, δημιούργησε εφευρέσεις. Παράλληλα με την ιστορία του Κίρχερ παρακολουθούμε την αναζήτηση γεωλογικών ευρημάτων στη ζούγκλα του Αμαζονίου από την Ελάινε, τη γυναίκα του Ελεάζαρ, τον έκλυτο βίο της κόρης του Μοέμα και την πορεία προς εκδίκηση του σακάτη Νέλσον που ζει στις φαβέλες και αναζητάει λύτρωση για την αναπηρία του. Ενώ αρχικά η κάθε ιστορία προχωράει χωρίς να συνδέεται με τις υπόλοιπες, οι ήρωες σιγά σιγά συνδέονται είτε μέσω κοινών στοιχείων, προσώπων είτε μέσω αναπάντεχων συναντήσεων. Το βιβλίο έχει σχετικά γρήγορο ρυθμό ενώ σε κάποια σημεία παρεμβάλλονται οι σημειώσεις του Ελεάζαρ που περιέχουν μικρά διαμάντια σκέψης. Εξαιρετικό είναι και το σκιαγράφημα της Βραζιλίας, μιας ιδιαίτερης χώρας με μεγάλο φυσικό αλλά και πολιτισμικό πλούτο.
Ο όγκος δεν με απασχόλησε ποτέ από τη στιγμή που άφησα πίσω μου την πρώτη σελίδα. Τολμώ να πω ότι κι άλλο να είχε θα το διάβαζα με την ίδια ευχαρίστηση και προσμονή.

Σχόλια