Blog saves the writer (?)



Γράφεις, ξενυχτάς, ξημερώνεσαι κι όταν φτάνει η ώρα που έχεις ολοκληρώσει το πόνημα σου και το 'χεις στείλει στους εκδοτικούς οίκους περιμένεις με αγωνία τις απαντήσεις. Υπάρχουν 3 ειδών: απόρριψης, αποδοχής με συμμετοχή του συγγραφέα, αποδοχής δίχως συμμετοχή. Αυτή η τελευταία είναι που αποζητάμε όλοι εμείς που γράφουμε και είναι αυτή που πολύ σπάνια θα συναντήσει κανείς. Ο κανόνας πια είναι η συμμετοχή μικρή ή μεγάλη (ανάλογα τον εκδοτικό) του συγγραφέα με ότι συνεπάγεται αυτό για τους περισσότερους από εμάς. Κοινώς αδυναμία να πληρώσουμε για να εκδώσουμε και κατάληξη του βιβλίου μας στο 'συρτάρι'.
Μετά μας μπαίνουν ιδέες για αυτοέκδοση. Να ανεβάσουμε κάπου το μυθιστόρημα ή την ποιητική συλλογή μας σε ηλεκτρονική μορφή ή/και έντυπη με την προϋπόθεση να τυπώνεται κατά παραγγελία. Και έπειτα προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ιστολόγια. Μονάχα που κι εδώ θα χρειαστούν λεφτά για προβολή αφού πια οι αναρτήσεις θέλουν 'σπρώξιμο' για να μπορέσουν να φτάσουν στο ανάλογο κοινό με αμφίβολα ούτως ή άλλως αποτελέσματα. Και έτσι λοιπόν, αποκλείονται σιγά σιγά συγγραφείς που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες και που ενδεχομένως η αξία τους να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτούς που έχουν, το επάγγελμα παύει να υφίσταται (η εφορία έχει φροντίσει και γι αυτό) και η ιδιότητα εξασκείται από αυτούς και αυτές που έχουν κάποια λεφτά να διαθέσουν για να τα επενδύσουν στο χόμπυ τους.
Δηλαδή, αν το καλοσκεφτεί κανείς, στύβεις το μυαλό σου για να παράξεις έργο και όχι μόνο δεν αμοίβεσαι – παρεπιπτόντως, είναι αστείες οι απολαβές των περισσότερων συγγραφέων απ' τα δικαιώματα που θα εισπράξουν αν και εφόσον το βιβλίο τους εκδοθεί και πουλήσει - αλλά πρέπει να πληρώσεις κιόλας τον εκδοτικό οίκο που σε έχει επιλέξει για το επιχειρηματικό ρίσκο που εκείνος καλείται να πάρει. 
Γιατί για χόμπυ πλέον πρόκειται και όλοι εμείς που το αγαπάμε πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να οπλιστούμε με πολύ κουράγιο και να συνεχίσουμε χωρίς να περιμένουμε κάποια αναγνώριση. Εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη δυσκολία της όλης ιστορίας γιατί αν κρίνω απ΄τον εαυτό μου την αναγνώριση την αποζητάς ακόμα κι από πέντε δέκα ανθρώπους που θα σου πουν μια καλή κουβέντα κι άλλους τόσους που θα αγοράσουν το βιβλίο σου για να το διαβάσουν. Χώρια την ικανοποίηση που θα νοιώσεις όταν θα πάρεις στα χέρια σου το πνευματικό σου παιδί. Αυτά τα λίγα αλλά πολύ σημαντικά στοιχεία θα σε σπρώξουν στο επόμενο σου έργο. Θα σου δώσουν μια μικρή αλλά πολύτιμη ώθηση για να συνεχίσεις. Θα υπάρξουν και κάποιοι οι οποίοι θα σου πουν ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά κι ότι τους αρκεί μόνο το γράψιμο. Αυτούς τους ζηλεύω αν και δεν τους πολυπιστεύω.
Για την ώρα λοιπόν το μόνο που φαίνεται να με σώζει είναι το πρσωπικό μου ιστολόγιο, εδώ όπου κάποιοι και κάποιες διαβάζουν τα διηγήματα που κατά καιρούς ανεβάζω. Εδώ και στις βιβλιοφιλικές παρέες θα στηριχτώ για να ολοκληρώσω κάτι που δουλέυω εδώ και ένα χρόνο. Όσο για το επόμενο μου μυθιστόρημα που αναζητεί αυτό την περίοδο εκδοτική στέγη μάλλον θα χρειαστώ χορηγό και το αναφέρω μόνο για να χαριτολογήσω. Αν συμβεί τέτοιο θαύμα θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε ...



 

Σχόλια

  1. "Και έτσι λοιπόν, αποκλείονται σιγά σιγά συγγραφείς που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες και που ενδεχομένως η αξία τους να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτούς που έχουν"

    Συμφωνώ απόλυτα και προσυπογράφω την εξαιρετική ανάλυση/τοποθέτησή σου φίλε μου Σπύρο! Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα και βλέπω να συρρικνώνεται ο κατάλογος των συγγραφέων και των βιβλίων στους "έχοντες" την οικονομική δυνατότητα ή "κατέχοντες" τις κατάλληλες διασυνδέσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλά τα λέτε αγαπητέ συγγραφέα.
    Σας εύχομαι τα καλύτερα!

    Με εκτίμηση ___Ελένη Ιωάννου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα Σπύρο ... αν κάποιος περιμένει να ζήσει από το συγγραφικό έργο του τότε είναι άξιος της τύχης του ... πάμε διαφορετικά ... σήμερα ένα βιβλίο έχει μηδαμηνό κόστος κατασκευής σύμφωνα με τα κομμάτια που θα παραγγείλει κάποιος σαν συγγραφέας ασχέτου περιεχομένου, ποίησης , λογοτεχνίας, μυθιστορήματος κτλ ... να ξέρεις πως πετάχτηκαν σαν μανητάρια εκδοτικοί οίκοι φαντάσματα και καραδοκούν να αρπάξουν το θύμα τους και να το ξεζουμίσουν οικονομικά πουλώντας του φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες προκειμένου να πάρουν τη δουλειά .. αν έχεις παρατηρήσει όσοι είναι μέσα στο favebook το παίζουν ποιητάδες και λογοτέχνες ... σκέψου πόσο ψωνισμένος είναι αυτός ο κόσμος και πόσο περιμένουν να τον δαγκώσουν οι εκδοτικοί οίκοι, γιατί από τα θύματα επιβιώνουν ή τα λεγόμενα κορόιδα ... έχω άποψη και εμπειρία και στα λέω όλα αυτά ... δεν θέλησα ποτέ να το παίξω συγγραφέας αλλά ούτε να προσδοκώ μια αναγνώριση .... ένα βρώμικο κύκλωμα είναι όλα και τίποτα περισσότερο .... θα σου δώσω μια συμβουλή ... αν θέλεις να κάνεις κάτι τυπώνοντας ένα βιβλίο σου κάντο εντελώς μόνος σου χωρίς εκδοτικούς οίκους και χάρισε το σε άτομα που εκτιμάς ... να ξέρεις πως πιο πολύ θα εκτιμήσουν την χειρονομία σου αυτή παρά να το αγοράσουν ... και κάτι ακόμα ... αν ένα βιβλίο 180 σελίδων με έγχρωμο εξώφυλο στοιχίζει 2,5 ευρώ, μέσα από τον εκδοτικό οίκο θα φτάσει στο σημείο 12 περίπου ευρώ το λιγότερο ... και ποιός σήμερα θα δώσει 12 ευρώ για ένα συγγραφέα που δεν τον ξέρει κανένας ? μην ξεχνάς πως οι εποχές είναι δύσκολες και ο κόσμος δεν αγοράζει εύκολα βιβλία ... ο ένας τα δανίζει στον άλλο και πάει λέγοντας η ιστορία ... επίσης υπάρχουν επώνυμοι εκδοτικοί οίκοι που πουλάνε υπέροχα βιβλία με 500 σελίδες με 10 ευρώ ... επομένως κάνε ότι έκανα και εγώ ... φτιάξε το βιβλίο σου , κάνε το κέφι σου, πλήρωσε το σε τυπογραφείο και μετά χάρισε το ... θα μου πεις πως ωραία τα λέω ε ? ... θα σου απαντούσα πως τα λέω πολύ ωραία γιατί αυτό εφάρμοσα ... έκανα το κέφι μου πληρώνοντας 300 ευρώ για 100 βιβλία 180 σελίδων και τα χάρισα όλα ... ξέρεις τι αποκόμησα σαν κέρδος ? .... τα όμνορφα λόγια από κάποιους που αυτοί μου τα είπαν χωρίς να τους ρωτήσω .... να ξέρεις επίσης πως οι σκέψεις και τα όνειρα χαρίζονται ... συγνώμη για όσα τυπογραφικά λάθη έχω κάνει γράφοντας σου αλλά έχω αλλάξει πληκτρολόγιο και τα μπερδεύω πολύ τα γράμματα ... να ξέρεις κάτι ακόμα ... αν δεν είσαι μέσα σε κυκλώματα οικονομικά εύρωστα δεν θα πας μπροστά ... όλα είναι βρωμιές στον κύκλο του κόσμου των ποιητάω και συγγραφέων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το παραπάνω είναι το πιο θλιβερό από όλα. Σαπίλα παντού .... από το πολιτικό σύστημα μέχρι τους εκδοτικούς οίκους που υποτίθεται παράγουν πολιτισμό. Χανατακώνονται αξιολόγοι συγγραφείς γιατί απλά δεν έχουν μπάρμπα εκδότη ή δεν είναι ήδη γνωστοί ( Νικολούλη να πούμε) ή δεν έχουν τα λεφτά για αυτοέκδοση που κι αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση. Άσε Σπύρο, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Πάντως όπως λες γράφουμε για τον εαυτό μας και για τους 10 -20 φίλους που θα σου πουν ένα καλό λόγο και θα σου δώσουν το κουράγιο να συνεχίσεις. Καλό κουράγιο, λοιπόν, γιατί, ναι είναι μια επίπονη διαδικασία αλλά ΑΞΙΖΕΙ με το παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου