Τα αμερικανικά μαθήματα - Italo Calvino

'Τα αμερικανικά μαθήματα' του Ίταλο Καλβίνο είναι ουσιαστικά το υλικό που είχε ετοιμάσει το καλοκαίρι του 1985 για να δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Καλβίνο επιλέγει έξι λογοτεχνικές αξίες, τις οποίες θεωρεί πρωταρχικές: ελαφρότητα, ταχύτητα, ακρίβεια, οπτικότητα, πολλαπλότητα, αρχή και τέλος - με την έκτη τελικά να λείπει αφού θα συμπλήρωνε το περιεχόμενό της όταν θα πήγαινε εκεί - αρχές τις οποίες αναλύει κάνοντας αναφορές σε παρελθόντα έργα παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων δημιουργών, αναφορές και στο δικό του έργο, στο πώς τις χρησιμοποίησε σ' αυτό, προβάλλοντας και τις επιρροές του. Κι όλα αυτά έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον εικοστό πρώτο αιώνα, επισημαίνοντας τις ανησυχίες του καθώς και τις επιθυμίες του, για το πώς θα ήθελε να εισέλθει η λογοτεχνία σ' ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Παρόλο που τα κείμενα έχουν γραφτεί σχεδόν σαράντα χρόνια πριν, παραμένουν επίκαιρα, διαχρονικά.

Το βιβλίο του Καλβίνο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάποιον ο οποίος είτε γράφει είτε σκοπεύει να γράψει. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται κατά πόσο ενδιαφέρει και τον αναγνώστη. Θα έλεγα ότι αν αυτός αγαπάει τη λογοτεχνία και έχει την περιέργεια για να ασχοληθεί με το χτίσιμο ενός λογοτεχνικού κειμένου, καθώς και να εντρυφήσει στα ενδότερα του έργου αυτού του σημαντικού συγγραφέα τότε ναι, θα είναι και για αυτόν μια σειρά από κείμενα με θετικό πρόσημο.

Ο Καλβίνο δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το υλικό του μια και δεν πήγε καν στην Αμερική. Πέθανε τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς. 


 

Σχόλια