To κεφάλι του καθηγητή Dowell - Alexander Belayev

 

H Μαρί Λορέν προσλαμβάνεται απ' τον καθηγητή Κερν για να δουλέψει στο εργαστήριό του. Ο Κερν έχοντας βγάλει απ' τη μέση τον μέχρι πρότεινος συνάδελφό και κύριο αντίπαλό του τον Dowell, έχοντας μόνο το κεφάλι του (!) έτσι ώστε να τον βοηθάει να εφαρμόσει τις ρηξικέλευθες τεχνικές που ο ίδιος ο Dowell πρωτοσκέφτηκε, χρειάζεται την Μαρί για να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης δυο ακόμα κεφαλιών (!!) που έχει στην κατοχή του ο Κερν, αποκομμένα από σώματα ανθρώπων οι οποίοι μόλις είχαν χάσει τη ζωή τους.

Και η ιστορία ξεκινάει γρήγορη, με την κοφτή γραφή του Μπελιάεφ να συμβάλλει στον ρυθμό, περνώντας απ' το ένα γεγονός στο άλλο, κι εμένα να μην μπορώ να αφήσω το βιβλίο απ' τα χέρια μου: πρώτον, επειδή μ' αρέσει η επιστημονική φαντασία και δεύτερον για να δω τι θα συμβεί μέχρι το τέλος.

Ναι, 'Το κεφάλι του καθηγητή Dowell' σε μετάφραση Κωνσταντίνας Λύγκουρη, είναι από αυτά τα βιβλία. Βιβλία όπου δεν αναζητάς κάτι παραπάνω στη γραφή γιατί όλως περιέργως δεν σε νοιάζει, δε σ' απασχολεί, βιβλία απ' τα οποία θες να πάρεις μονάχα αυτό που απ' την αρχή αντιλαμβάνεσαι ότι θα σου δώσουν: ψυχαγωγία. Δε θα σκοτιστείτε με το γιατί ή το πώς, θα παρακολουθείσετε τους ήρωες όπως θα τους βλέπατε σε μια καλοδουλεμένη ταινία, μ' όσα στοιχεία χρειάζονται για τον χαρακτήρα τους, και πάλι δεν πρόκειται να σας απασχολήσει ότι ο συγγραφέας δεν εμβαθύνει περαιτέρω, και θα παρασυρθείτε μέχρι τις τελευταίες σελίδες εκεί όπου θα βρείτε ένα κατατοπιστικότατο επίμετρο με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Μπελιάεφ, προεξέχουσα μορφή σε ό,τι αφορά την επιστημονική φαντασία στη Ρωσία.

Προτεινόμενο!


 

Σχόλια