Το Υπερωκεάνιο - Pierre Assouline

 

To νεότευκτο 'Ζωρζ Φιλιππάρ' σαλπάρει για το παρθενικό του ταξίδι απ' τη Μασσαλία με προορισμό τη Γιοκοχάμα. Πάνω σ' αυτό ταξιδεύει ο Ζακ-Μαρί Μποέρ, βιβλιοπώλης ο οποίος αγοράζει και πουλάει παλιά βιβλία και μας αφηγείται ό,τι συμβαίνει στο πλοίο. Το μυθιστόρημα του Ασουλίν βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία ενώ εμπεριέχει πρόσωπα υπαρκτά τα οποία ο συγγραφέας ενσωματώνει στο δικό του δημιούργημα λες και τα γνώριζε από πρώτο χέρι.

Πέρα όμως από την κρουαζιέρα και την περιγραφή προσώπων και καταστάσεων, στοιχεία τα οποία συντελούν σ' ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, ξεχωρίζει το φλέγον ζήτημα της εποχής (1932) στην Ευρώπη, την άνοδο του εθνικισμού και τη θέση που καλούνται να πάρουν οι επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι εμπλέκονται συχνά πυκνά σε συζητήσεις με θέμα τον Χίτλερ και την κατάσταση στη Γερμανία. Πολλές φορές αισθανόμουν ότι ο Ασουλίν μας χτυπάει το καμπανάκι εδώ, χρησιμοποιώντας την ιστορία του υπερωκεάνιου ως πλαίσιο για να εκφράσει τις ανησυχίες του.

Το Υπερωκεάνιο του Ασουλίν σε μετάφραση Μαριάνθης Πάσχου, πλέει μέχρι το τέλος, άλλοτε φλύαρο, άλλοτε ενδιαφέρον, συνολικά όμως ισορροπημένο χωρίς παρόλα αυτά να με έχει εντυπωσιάσει. Είναι ένα βιβλίο ιδανικό για διακοπές, καλογραμμένο το οποίο όμως ξεχνάς εύκολα ξεκινώντας το επόμενο ...


 

Σχόλια