Θάλασσα, θάλασσα - Iris Murdoch

 

Ο Charles Arrowby ένας εγωκεντρικός θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός αποσύρεται απ' την ενεργό δράση και αγοράζει ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα κοντά σ' έναν οικισμό όπου - οποία σύμπτωση - ζει ο εφηβικός του έρωτας, η Hartley. Ο Charles πείθει τον εαυτό του ότι έχει έρθει η στιγμή να επανενωθεί με την Hartley και αρχίζει να την πολιορκεί παρουσία φίλων οι οποίοι άγονται και φέρονται στο σπίτι του. Μεταξύ αυτών πρώην ερωμένες, ο ξάδελφος James καθώς και ο θετός γιός της Hartley, o Titus.

Το βιβλίο μοιάζει σε πολλά σημεία, αυτά των διαλόγων, σαν θεατρικό έργο. Περιέχει όμως και πιο λογοτεχνικά αποσπάσματα συνδυάζοντας τελικά και τα δυο με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μυθιστόρημα πολλών σελίδων που μου κράτησε παρέα τον περασμένο μήνα και θα έλεγα ότι δεν με κούρασε καθόλου. Έτυχε μάλιστα να το διαβάσω στα αγγλικά και θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει ένα καλό επίπεδο στη γλώσσα.

Σίγουρα ενεργό ρόλο σ' αυτό το βιβλίο παίζει και η θάλασσα. Τη συναντάμε στις περισσότερες περιγραφές του τοπίου αλλά και να πλαισιώνει τον Charles και τους υπόλοιπους χαρακτήρες σε διάφορες σκηνές που διαδραματίζονται πλησίον ή μέσα της κάτω απ' τα κοφτερά βράχια ή την παραλία που οριοθετούν την περιοχή. Η Murdoch διαποτίζει με μπόλικο χιούμορ το κείμενό της ενώ οι απανωτές εμφανίσεις των φίλων και ερωμένων του Charles που αρχικά μοιάζουν σε σημεία να προκύπτουν κάπως βεβιασμένα, υπηρετούν εν τέλει το σύνολο του βιβλίου, δίνοντας έναν γρήγορο ρυθμό, κάνοντας τον αναγνωστικό του όγκο να δείχνει αμελητέος. Το απόλαυσα.


 

Σχόλια