Ο Επιβάτης και "Stella Maris" - Cormac McCarthy

 

Κόρμακ ΜακΚάρθυ δεν είχα διαβάσει. Θυμάμαι να έχω ξεφυλλίσει ένα βιβλίο του σ' ένα σπίτι φίλων και να αμφιταλαντεύομαι για το αν θα το δανειστώ ή όχι. Ήρθε όμως η ώρα του και με τι τρόπο! Αυτά τα δυο βιβλία, ο Επιβάτης και το Stella Maris, ουσιαστικά ένα δίπτυχο, ήταν για μένα μια αποκάλυψη. H ιστορία κινείται γύρω απ' τον Μπόμπι Γουέστερν και την αδελφή του Αλίσια, τη σχέση τους με τη Φυσική και τα μαθηματικά και τη δική τους (ερωτική) σχέση.

Στο πρώτο βιβλίο ο Μπόμπι έρχεται αντιμέτωπος μ' ένα μυστήριο όταν βουτώντας ως δύτης για λογαριασμό μιας εταιρείας ανακαλύπτει ότι λείπει ένας απ' τους εγκλωβισμένους επιβάτες ενός βυθισμένου αεροπλάνου. Από κει και πέρα ξεκινάει μια σειρά από γεγονότα που περιλαμβάνουν τις μετακινήσεις του σε διάφορα μέρη καθώς και τις αξιοσημείωτες και ενίοτε διασκεδαστικές συναντήσεις του με φιλικά πρόσωπα σε μπαρ, εστιατόρια και μοτέλ. Στο δεύτερο βιβλίο υπάρχει ένας συνεχής διάλογος της αδελφής του Αλίσια Γουέστερν με έναν ψυχίατρο, ένα σχεδόν θεατρικό έργο - θα μπορούσε κάλλιστα να είναι - με φιλοσοφικές αναζητήσεις, κοσμοθεωρίες και αρκετές αναφορές στα μαθηματικά.

Πέρα απ' τον γρήγορο ρυθμό που διέπει και τα δυο βιβλία αξίζει να σημειωθεί πως οτιδήποτε θεωρητικό αναφέρεται στη Φυσική και τα μαθηματικά δεν είναι τόσο αναλυτικό ώστε να δυσκολεύει τον αναγνώστη ή να τον κάνει να βαρεθεί. Εμένα τουλάχιστον που δεν είχα ιδιαίτερα καλές σχέσεις και με τα δυο δεν με εμπόδισε να παρακολουθώ τις συζητήσεις με ενδιαφέρον ως ένα ακόμα στοιχείο που έδενε το δίπτυχο. Σίγουρα το στοιχείο αυτό, ειδικά τα μαθηματικά στο Stella Maris διεκδικούν την μερίδα του λέοντος, απ' την άλλη όμως είναι ένα βιβλίο πιο βαθύ, πιο φιλοσοφικό το οποίο θα ωθήσει τον αναγνώστη σε αρκετές σκέψεις. Δεν θα μπορούσα πάντως να προτείνω μόνο το ένα ή το άλλο. Πάνε μαζί - κι ας είναι εις βάρος της τσέπης μας. Προτεινόμενα λοιπόν!




Σχόλια