Τα ημερολόγια των άστρων - Stanislaw Lem

 

Θέλετε κάτι να σας φτιάξει τη διάθεση; - είναι λογοτεχνία του φανταστικού

Θέλετε ένα βιβλίο που θα σας κάνει να γελάτε και να χαμογελάτε κάθε τρεις (παραγράφους) και λίγο; - είναι λογοτεχνία του φανταστικού

Θέλετε ένα βιβλίο που να χει ταξίδια στο διάστημα, σε άγνωστους πλανήτες, με άγνωστους πολιτισμούς και ήρωα τον Ίον Τίχι με τον ταλαιπωρημένο πύραυλό του; - είναι λογοτεχνία του φανταστικού (είναι;)

Το πιάσατε; ... εχμμμ, δε μ' απασχολεί. Αυτό το βιβλίο, γραμμένο τη δεκαετία του '50, είναι εντελώς διαφορετικό απ' το 'Σολάρις', ιδιαίτερα αγαπημένο, που έχω διαβάσει (εννοείται ότι θα επανέλθω και με άλλα έργα του).

Τα ημερολόγια των άστρων είναι μια σειρά από αφηγήματα άκρως χιουμοριστικά, με απίστευτη έμπνευση σ' ό,τι αφορά ονόματα, μηχανήματα,  άλλους κόσμους, άλλες κοσμοθεωρίες καθώς και παραλληλισμούς με κάθε τι γήινο, σαρκαστική διάθεση για ό,τι ισχύει σε τούτη την γωνιά του σύμπαντος όπως επίσης και μια ανακατασκευή της ιστορίας του πλανήτη μας. Αν αυτά δεν σας φαίνονται αρκετά για να παρακολουθήσετε τα δώδεκα ταξίδια του Τίχι τότε μάλλον σας επηρεάζει η ετικέτα 'λογοτεχνία του φανταστικού' οπότε δεν έχετε καμία τύχη!

 



Σχόλια