Το Λευκό Ρόδο - B. Traven

 


Τα μέλη της μικρής ινδιάνικης κοινότητας του Δον Γιασίντο γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν στο Λευκό Ρόδο, μια ασιέντα σε μια περιοχή του Μεξικό περιτρυγυρισμένη από πετραιλοχώραφα της Κόντορ, εταιρείας εκμετάλλευσης πετρελαίου με πρόεδρο τον αυτοδημιούργητο και ιδιαίτερα ικανό κ. Κόλλινς. Ο Κόλλινς επιθυμεί να πάρει κι αυτό το πλούσιο κόμματι γης που είναι γεμάτο απ' τον μαύρο χρυσό και προσπαθεί με κάθε μέσο να πείσει τον Δον Γιασίντο να του το πουλήσει.

Ο Τράβεν είναι με το μέρος των αδυνάτων. Έχει ζήσει στο Μεξικό, κοντά στους ιθαγενείς και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συνθήκες που επικρατούν. Στηλιτεύει το σύστημα ξεγυμνώνοντας τις αδίστακτες τακτικές του εμφανίζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύει τους ίδιους τους ανθρώπους, που όπως ο Κόλλινς, το υπηρετούν.

Η ιστορία της Κόντορ που απειλεί με κάθε μέσο να καταβροχθίσει το Λευκό Ρόδο είναι γραμμένη τη δεκαετία του είκοσι λίγο πριν το μεγάλο κραχ. Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί και σήμερα. Μπορεί να μην έχει την λογοτεχνική ταυτότητα που διέπει το 'Πλοίο των Νεκρών' (πρώτο βιβλίο του Τράβεν που διάβασα) και να φαντάζει σε πολλά σημεία σαν μια καταγραφή ενός υπαρκτού συμβάντος, πετυχαίνει όμως μ' αυτόν τον ρεαλισμό και την αφηγηματική τεχνική να προκαλέσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ο οποίος φτάνει στο τέλος προβληματισμένος ακόμα κι αν γνωρίζει πολύ καλά το τι συμβαίνει στον κόσμο. Προτεινόμενο!

Υ.Γ: Ενδιαφέρον ο πρόλογος και το επίμετρο με πληροφορίες για τον συγγραφέα σ' αυτή την  φροντισμένη έκδοση.




Σχόλια