Ιστορία του γερασμένου παιδιού - Jenny Erpenbeck

 

Η νουβέλα της Έρπενμπεκ μας μιλάει για ένα 14χρονο κορίτσι που βρέθηκε στον δρόμο χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα για το παρελθόν του και μετά μεταφέρθηκε σε ένα ορφανοτροφείο. Το κορίτσι δεν φαίνεται να νοιάζεται για το αν θα βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει. Είναι ένα παιδί που εγκλιματίζεται σιγά σιγά στο περιβάλλον του ιδρύματος και ενσωματώνεται μαζί με τους άλλους τρόφιμους που αποδέχονται την υποτονική συμπεριφορά του. Μετά από λίγο καιρό αρχίζει να δείχνει σημάδια κόπωσης και αδυναμίας να παραμείνει ξύπνια και την τοποθετούν στο αναρρωτήριο.

Η γραφή της Έρπενμπεκ είναι γοητευτική, ιδιαίτερη αλλά και απαιτητική κάνοντας αυτές τις εκατό περίπου σελίδες να φαίνονται γεμάτες, πυκνές, έτοιμες να τις επισκεφτείς εκ νέου για να αναζητήσεις πράγματα που σου διέφυγαν. Η μορφή του κοριτσιού, η σκιαγράφηση του χαρακτήρα του, οι πράξεις του, όλα συνηγορούν στο να δημιουργηθεί ένα πορτραίτο που κάλλιστα μπορείς να ερμηνεύσεις ως μια προβολή και ανάλυση της διαφορετικότητας του ανθρώπου. Διαβάζοντας εκ των υστέρων για το βιβλίο, είδα ότι θεωρείται ως μια παραβολή για την Ανατολική Γερμανία και την πτώση της, κάτι που εγώ βέβαια δεν κατάλαβα.

Η ιστορία του γερασμένου παιδιού είναι το δεύτερο βιβλίο της Έρπενμπεκ που διαβάζω. Παραμένω ενθουσιασμένος και προσβλέπω στην ανάγνωση του επόμενου.




 

 

Σχόλια