Το καφενείο των τρελών - Felipe Alfau

 


Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου "Το καφενείο των τρελών" ο συγγραφέας βρίσκεται με έναν φίλο του στο ομότιτλο μέρος όπου συχνάζουν οι βασικοί χαρακτήρες των κειμένων όπως ο Gaston Bejarano o νταβατζής, ο Don Laureano Baez, ένας εκκεντρικός ζητιάνος, η Lunarito, μια καλόγρια που το χει σκάσει, ο Garcia ένας ποιητής που έγινε ειδικός στα δαχτυλικά αποτυπώματα και πάει γράφοντας.

Ο Alfau διαλέγει κάποιους από αυτούς και φτιάχνει τις ιλαροτραγικές ιστορίες του με αριστοτεχνικό τρόπο, προσθέτοντας συγγένειες και ιδιότητες στους δευτερεύοντες χαρακτήρες που σε μπερδεύουν χωρίς όμως να σ' εμποδίζουν να απολαύσεις το χιούμορ του, την ευστροφία και την εφευρετικότητά του καθώς και την φιλοσοφική του διάθεση. Σε πολλά σημεία σκεφτόμουν ότι δεν ήθελα να τελειώσει ενώ περίμενα με ανυπομονησία την έναρξη της επόμενης ιστορίας για να δω προς τα πού θα κατευθυνθεί η φαντασία του.

"Το καφενείο των τρελών" ήταν ίσως το πιο απολαυστικό βιβλίο που διάβασα φέτος.

ΥΓ: Ο Alfau έγραψε αυτό το βιβλίο στα αγγλικά(!) το 1936. Σ' αυτή τη γλώσσα το διάβασα κι εγώ και θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσες και όσους θα ήθελαν να το επιχειρήσουν.

 



Σχόλια