Βαλκανική Τριλογία - Olivia Manning

 


Έχω διαβάσει πολλά βιβλία που κινούνται χρονικά στα πλαίσια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Και η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ίσως γιατί προσωπικά θεωρώ την περίοδο αυτή πιο κοντά σε εμένα - συγγενικά πρόσωπα μου έχουν αφηγηθεί ιστορίες από τότε που ήμουν μικρός, μέχρι και πολέμους στήναμε τότε με Γερμανούς και Έλληνες, Άγγλους, Αμερικάνους.

Η οπτική της Manning στα γεγονότα της εποχής εκείνης μοιάζει να διαποτίζεται από βρετανικό φλέγμα, λες και παρατηρεί τα γεγονότα από το γραφείο της μπροστά από μια γραφομηχανή και μας τα περιγράφει, σχολιάζει, εξιστορεί χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις έχοντας σαν μέσο τους Πρινγκλ, ένα προσφάτως νυμφευμένο ζευγάρι που φθάνει στο Βουκουρέστι λίγο πριν μεταφερθεί ο πόλεμος και στα Βαλκάνια.

Η σχέση της Χάριετ με τον Γκάι διατρέχει και τα τρία μέρη του βιβλίου και πλαισιώνεται από ενδιαφέροντες δευτερεύοντες χαρακτήρες – ο ξεπεσμένος πρίγκιπας Γιάκιμοφ ίσως ξεχωρίζει περισσότερο από τους υπόλοιπους - που προσθέτουν μέσα απ’ τα συμβάντα που τους επηρεάζουν τις δικές τους ιστορίες. Υπέροχες περιγραφές τοπίων, εποχών με το Βουκουρέστι και την Αθήνα στο προσκήνιο (υπέροχη και η μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ), συμπληρώνουν αυτό το καλογραμμένο εν μέρει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που με ταξίδεψε με τον δικό του αργό ρυθμό σε εκείνα τα χρόνια.

Η Βαλκανική Τριλογία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με την Τριλογία του Λεβάντε, οπότε προσεχώς με βλέπω να διαβάζω και την συνέχεια …

 




Σχόλια