Αύγουστος με τον Κόμη

 

 

Αλήθεια τώρα, πόσες και πόσοι δεν έχουν ακούσει για τον Κόμη Μοντεχρίστο; Πόσες και πόσοι δεν έχουν διαβάσει την ιστορία του σε κάποιο παιδικό βιβλίο ή δεν την έχουν παρακολουθήσει σε ταινία ή σειρά στην τληεόραση; Πόσες και πόσοι όμως έχουν διαβάσει το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά στην πλήρη έκδοσή του; Δεν ήμουν ένας από αυτούς και μέσα σε κάτι παραπάνω από δυο εβδομάδες, έγινα.

Ένα πράγμα για μένα είναι σίγουρο: για να απολαύσεις την ιστορία του Κόμη πρέπει να ναι καλοκαίρι. Να μην τρέχεις στους ρυθμούς της δουλειάς, των υποχρεώσεων, της σχολικής χρονιάς. Να είσαι χαλαρός, να είναι Αύγουστος, ιδανικά για μένα να βρίσκεσαι σε μια άδεια πόλη και να βυθίζεσαι με τις ώρες σε ένα παραμύθι που σε πολλά σημεία έχει τέτοιο ρυθμό που σου απαγορεύει να σηκωθείς από την καρέκλα για να ξεπιαστείς. Υπήρξαν μέρες που διάβασα διακόσιες σελίδες και καμία που να πέσω κάτω από τις εκατό.

Ο νεαρός ναυτικός Εδμόνδος Νταντές φτάνει με το πλοίο 'Φαραώ' στη Μασσαλία. Μέσα σε λίγες μέρες θα αποφασίσει να παντρευτεί την αγαπημένη του Μερσέντες για να βρεθεί αναπάντεχα φυλακισμένος στο φρούριο Ιφ εξαιτίας μιας σκευωρίας που εξύφαναν οι εχθροί του. Η εποχή που διαδραματίζεται το έργο του Δουμά είναι ο 18ος αιώνας όταν ο Ναπολέοντας εξορίζεται στη νήσο Έλβα. Ο κεντρικός ήρωας πλαισιώνεται από πολλά πρόσωπα τις ιστορίες των οποίων παρακολουθούμε παράλληλα, καθώς ξετυλίγεται μπροστά μας η δράση στην Ιταλία και τη Γαλλία. Το μυθιστόρημα βρίθει περιγραφών που όμως δεν κουράζουν, είναι ενσωματωμένες με οικονομία στον γρήγορο ρυθμό που σπανίως διακόπτεται για να κάνει κάποιες μικρές κοιλιές, κάτι που δε θα μπορούσε και να μη συμβαίνει σε ένα κείμενο εκείνης της εποχής αλλά και αυτής της έκτασης.

Μην περιμένετε να βρείτε λογοτεχνικά τεχνάσματα ή εξεζητημένη γραφή. Ο Κόμης μαγεύει με τις μεταφορές της δράσης στα διάφορα μέρη, την πληθώρα των χαρακτήρων και τις συνεχείς εναλλαγές στην πλοκή. Δύσκολα θα βαρεθείτε!

 


 

Σχόλια