Η μέτρηση του κόσμου - Daniel Kehlmann


 Ενδιαφέρον το δίχως άλλο αυτό το βιβλίο του Κέλμαν, με πρόσωπα υπαρκτά - έναν μαθηματικό (Κ.Φ. Γκάους) κι έναν φυσιοδίφη εξερευνητή (Αλεξάντερ Φον Χούμπολτ) - ήταν ένα από τα δυο βιβλία που διάβασα ενώ βρισκόμουν σε διακοπές. Ίσως ιδανικό ανάγνωσμα για αυτή την περίοδο του χρόνου, αυτές τις μέρες που δε θες ένα απλό page turner αλλά κι ούτε κάτι που θα παιδέψει ιδιαίτερα το μυαλό σου.
Σίγουρα διάβασα για πράγματα και έννοιες που δε γνώριζα και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αν καθόσουν να ασχοληθείς ψάχνοντάς τα στο Διαδίκτυο ίσως και να το παίδευες. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για να διαβάσεις ένα βιβλίο με χιούμορ, γραφή που ρέει, με μια αντιπαραβολή δυο διαφορετικών προσωπικοτήτων που καταπιάνονται ουσιαστικά με το ίδιο θέμα, τη μέτρηση του κόσμου, έχοντας όμως ο καθένας τη δική του οπτική και κοσμοθεωρία, με φόντο την Γερμανία καθώς και άλλα μέρη του κόσμου στα οποία ίσως και να ήθελες να βρεθείς.
Πολλοί μου είχαν πει ότι αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο του Κέλμαν. Έχοντας διαβάσει τη 'Φήμη' και το 'Εγώ και ο Καμίνσκι' που δεν θα έλεγα ότι μου άρεσαν ήμουν αρκετά επιφυλακτικός όταν το ξεκίνησα. Διαψεύστηκα!  


Σχόλια