Τα Κοσμοκωμικά - Italo Calvino


Ενθουσιάστηκα. Έτσι ξεκινάω, για να ξέρετε αμέσως και χωρίς περιστροφές - όχι ότι οι περιστροφές χαρακτηρίζουν τις τηλεγραφικές μου αναρτήσεις, αλλά λέμε τώρα - ότι αυτό το βιβλίο μου άρεσε. Πολύ. Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ και να σας προτρέψω να το αγοράσετε.
Γι αυτές κι αυτούς όμως που δεν έχουν τι άλλο να κάνουν για τα επόμενα δευτερόλεπτα, θα έσπευδα να προσθέσω ότι τούτη η συλλογή διηγημάτων η οποία έχει σαν αφετηρία το διάστημα και τις θεωρίες του, είναι μοναδική, απίστευτα εφευρετική και παιγνιώδης, μεταμοντέρνα ίσως, μα πέρα από όλα τα παραπάνω αποτελεί μια ωδή στην φαντασία του σπουδαίου - και γιατί να το κρύψω άλλωστε αγαπημένου μου - Ιταλού συγγραφέα.
Ο Καλβίνο μοιάζει να χαλιναγωγεί τις σκέψες του τόσο όσο χρειάζεται για να το αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης και να απολαμβάνει αυτή τη χρυσή τομή που διαποτίζει τα φανταστικά κείμενά του. Είναι μια αναγνωστική εμπειρία να διαβάζεις αυτό το βιβλίο, να παρασύρεσαι από το χιούμορ και τις μεταφορές του, να αναγνωρίζεις την σουρεαλιστική παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου και να φτάνεις στο τέλος του κάθε διηγήματος μαγεμένος, έτοιμος να επιστρέψεις για να το ξαναδιαβάσεις. Υπέροχο. Κρατήστε μόνο αυτή τη λέξη αν θέλετε και κάντε χώρο στη βιβλιοθήκη σας για να το δεχτεί.


Σχόλια