Ο πόλεμος με τις σαλαμάνδρες - Karel Čapek


Ο πόλεμος με τις σαλαμάνδρες είναι ένα βιβλίο που με διασκέδασε, με εντυπωσίασε με τις λεπτομέρειες του, με προβλημάτισε μέσα από την κοινωνική και πολιτική σάτιρα του Κάρελ Τσάπεκ, ένα μυθιστόρημα γραμμένο το 1936 κάτω απ' τη σκιά του αναδυόμενου ναζισμού, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι τρομερά επίκαιρο.
Ο καπετάνιος Van Doch βρίσκει σε ένα από τα ταξίδια του στη μακρινή Μαλαισία, ένα νησί στο οποίο ζει υποβρυχίως ένα είδος σαλαμάνδρας.  Οι σαλαμάνδρες αυτές επιδεικνύουν ιδιαίτερη δεξιότητα στις καταδύσεις για την ανέρευση μαργαριταριών και ο Van Doch σκέφτεται να τις χρησιμοποιήσει ανά τον κόσμο για να τον βοηθήσουν να γίνει πλούσιος. Ο Bondy, ένας πλούσιος Εβραίος θα αναλάβει να τον βοηθήσει και με αφετηρία αυτές τις αποστολές στους ωκεανούς του κόσμου, οι σαλαμάνδρες θα αρχίσουν να πληθαίνουν και να διεκδικούν μια θέση στην κοινωνία των ανθρώπων.
Η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς, η σκωπτική ανάλυση της κοινωνίας, καθώς και το χιούμορ του είναι τα στοιχεία ενός απολαυστικού βιβλίου που θα σας ταξιδέψει μέχρι την τελευταία σελίδα. Τον συγκεκριμένο τίτλο τον επέλεξα ύστερα από την ανάγνωση της ανάρτησης σε ένα από τα αγαπημένα μου blogs, το 'Διαβάζοντας'. Το κατέβασα δε, σε μορφή ebook από το Amazon όπου και θα το βρείτε στην εξωφρενική τιμή του ενός δολαρίου και κάτι σέντσια.  


Σχόλια