Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι - P. Handke


Όταν διαβάζεις στο οπισθόφυλλο ότι το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στο χώρο του μοντερνισμού προετοιμάζεσαι για κάτι διαφορετικό, ασυνήθιστο, ενδεχομένως και δυσνόητο. Και ναι, το μυθιστόρημα του Handke δικαίως θα πάρει αυτούς τους χαρακτηρισμούς ενώ εγώ θα πρόσθετα και άκρως γοητευτικό.
Αν η έκταση του βιβλίου ήταν μεγαλύτερη ίσως και να με κούραζε. Εδώ όμως έχουμε ένα συμπαγές σύνολο, μια γραφή που θυμίζει μια σονάτα του Μπάρτοκ παιγμένη στακάτο (τι γράφω πάλι!), μια πλημμυρίδα εικόνων που εναλλάσσονται με κινηματογραφικό ρυθμό, κι έναν πρωταγωνιστή, τον πρώην τερματοφύλακα Μπλοχ που μόλις απολύθηκε από τη δουλειά του, που μοιάζει να μην μπορεί να συμμαζέψει το μυαλό του που βομβαρδίζεται από ερμηνείες σε οτιδήποτε τον περιβάλλει.
Πραγματικά υπέροχο το βιβλίο του Handke, τροφή για σκέψη αφού ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί με το δικό του τρόπο, καθώς επίσης και ιδιαίτερα γοητευτικό για εκείνους/ες που έχουν συγγραφικές ανησυχίες.
Δεν είχα διαβάσει κάτι άλλο στο παρελθόν από τον Handke και σίγουρα θα αναζητήσω κι άλλα δικά του έργα. Καλή χρονιά είπαμε; Ε, κι αν είπαμε, άλλη μια δεν βλάπτει: Καλή Χρονιά!

Υ.Γ: Διαβάστε την ενδιαφέρουσα εισαγωγή μετά το μυθιστόρημα.


Σχόλια