Μόμπι Ντικ - Herman Melville


Ναι, η αλήθεια είναι ότι τα λόγια είναι περιττά αλλά παρόλα αυτά δεν είστε εδώ για να δείτε μόνο τη φωτογραφία της ανάρτησης, ή μήπως είστε; Με ενθουσίασε ο Μόμπι Ντικ. Το βιβλίο είναι 900 σελίδες και ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα πότε θα τελειώσει ή μάλλον σκέφτηκα μήπως είχα κάνει κάποιο λάθος και υπήρχε και δεύτερος τόμος. Ναι, λατρεύω τη θάλασσα, τις ναυτικές ιστορίες, τα πλοία, ειδικά τα ιστιοφόρα και δη τα παλιά καθώς επίσης και τις φάλαινες. Και όλα αυτά τα αναφέρει με λεπτομέρειες στο βίβλιο του ο Μέλβιλ, λεπτομέρειες δοσμένες με έναν τρόπο που δεν σε κουράζει αλλά αντίθετα σε κάνει να θέλεις να μάθεις ολοένα και περισσότερα πράγματα. Παράλληλα εξυφαίνει τον μύθο του Μόμπι Ντικ, με την εμβληματική προσωπικότητα του καπετάν Αχαάβ που διψάει για εκδίκηση σε πρώτο πλάνο, πλαισιωμένο από τους κατωτέρους του καθώς και από χαρακτηριστικές φιγούρες του πληρώματος. Κάθε πρόσωπο που περιγράφει ο Μέλβιλ παίρνει τη θέση του στο μυαλό του αναγνώστη ενώ δημιουργείται ένα σύνολο από ιστορίες που συντηρεί τη βασική ιδέα και μας προετοιμάζει για την τελική σύγκρουση.
Ο Μόμπι Ντικ είναι ένα μυθιστόρημα που δεν είχα διαβάσει ποτέ – οι περισσότεροι γνωρίζουμε από παιδικές εκδόσεις την ιστορία του - και που τώρα πλέον παγιώνει τη θέση του ανάμεσα στα αγαπημένα μου βιβλία. Μοναδικό, ιδιαίτερο, αριστούργημα!

Υ.Γ. Ενδέχεται να σας παιδέψει η ναυτική ορολογία. Προσωπικά χρησιμοποίησα, εκτός από το Google που δεν ήταν και τόσο χρήσιμο, το λεξικό που υπάρχει σ' αυτό τον σύνδεσμο: http://www.enacademic.com/ . Σε καμία περίπτωση πάντως, οι λέξεις δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ανάγνωση. Θα έλεγα ότι η αναζήτηση ήταν μέρος της όλης διαδικασίας.



Σχόλια