Καθεδρικός Ναός - Raymond Carver



Είχα καιρό να διαβάσω κάποια συλλογή διηγημάτων. Όλο έλεγα κι όλο το ανέβαλα παρεμβάλλοντας ένα ακόμα μυθιστόρημα. Πολλές φορές τα βιβλία σού επιβάλλονται σαν να σε μαγνητίζουν, σαν να προβάλλουν την ράχη τους μπροστά από τα υπόλοιπα που βρίσκονται στα ράφια. Αυτή τη φορά όμως είχε έρθει η ώρα του Κάρβερ και του 'Καθεδρικού Ναού'.
Tα διηγήματα αυτής της συλλογής είναι βουτηγμένα στην καθημερινότητα ταλαιπωρημένων Αμερικανών που αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που τους φέρνει η ζωή με μια ανημποριά, μια αδυναμία να αντιδράσουν ή ακόμα και μια καρτερικότητα. Μια καθημερινότητα που τους έχει καταβάλλει και με την οποία δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί.
Περνάω από το ένα διήγημα στο επόμενο και αντιλαμβάνομαι την υφολογική συνέπεια, να τελείται το χτίσιμο ενός υπερκείμενου που περιέχει όλους τους ήρωες σαν μέλη της ίδιας πόλης. Οι χαρακτήρες του συγγραφέα συνομιλούν μαζί μου, με μπάζουν στο σπίτι τους και στα προβλήματά τους. Στο 'Μια μικρή παρηγοριά' θα βουρκώσω. Ο ρεαλισμός του Carver μπορεί να σε τσακίσει.
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ενσωματωμένο σε μια έκδοση του 'Μεταίχμιου' μαζί με άλλες δυο συλλογές.

Σχόλια