ΜακΤιγκ - Frank Norris


Μέσα από την εξαιρετική σειρά του Gutenberg είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον 'ΜακΤιγκ' του Φρανκ Νόρρις. Είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην εκπνοή του 18 αιώνα από ένα συγγραφέα που έφυγε αναπάντεχα στα 32 του. Ποιος ξέρει τι ακόμα θα μας είχε δώσει αν ζούσε περισσότερο μια και ο 'ΜακΤιγκ' είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με όλα τα στοιχεία της νατουραλιστκής λογοτεχνίας εκείνης της εποχής. Και πράγματι, οι πλούσιες περιγραφές τοποθετούν τον αναγνώστη τόσο κοντά στο περιβάλλον που κινείται ο ήρωας καθώς και στις ψυχολογικές του εντάσεις, μεταπτώσεις, αλλαγές αγγίζοντας μια καλοδεχούμενη υπερβολή που ισορροπεί εν τέλει μέσα από την ίδια την πλοκή.
Ο ΜακΤιγκ είναι ένας οδοντογιατρός που έχει αποκτήσει εμπειρικά αυτή του την ιδιότητα, δουλεύει στο Σαν Φραντσίσκο και έχει ένα φίλο τον Μάρκους Σούλερ ο οποίος εργάζεται σε ένα κτηνίατρο. Μια μέρα θα γνωρίσει την ξαδέλφη του Σούλερ, την Τρίνα και ύστερα από μερικές συναντήσεις θα την ερωτευτεί. Ο Σούλερ που ενδιαφέρεται κι ο ίδιος για την Τρίνα θα παραιτηθεί απ' τη διεκδίκησή της για χάρη του φίλου του κάτι όμως που θα μετανιώσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όταν εκείνη θα κερδίσει πέντε χιλιάδες δολάρια αγωράζοντας ένα λαχνό. Η Τρίνα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε παθολογική τσιγγούνα, ο Μάρκους μισεί πλέον τον φίλο του και ο ίδιος ο ΜακΤιγκ χάνει κάποια στιγμή τον κόσμο κάτω απ' τα πόδια του όταν του αφαιρούν το δικαίωμα εξάσκησης του επαγγέλματός του.
Το βιβλίο κυλάει μέχρι το τέλος όπως ένα καλογραμμένο κλασικό μυθιστόρημα, υπερτονίζει το προφίλ του ήρωα και της γυναίκας του, περιγράφει με μαεστρία τα μέρη στα οποία διαδραματίζεται και φωτίζει εμμονικά τις αλλαγές που επέρχονται στους πρωταγωνιστές του.

Απ' τον 'ΜακΤιγκ' ήλπιζα ότι θα εισπράξω την ικανοποίηση - χωρίς βέβαια να τα συγκρίνω - που μου έχουν προσφέρει μυθιστορήματα του Wilkie Collins, του Dickens, της Mary Shelley και τελικά δεν έπεσα καθόλου έξω. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


Σχόλια