Καρυότυπος - Άκης Παπαντώνης


Ο 'Καρυότυπος' του Άκη Παπαντώνη είναι μια αξιοπρόσεκτη πρώτη εκδοτική παρουσία.
Πρόκειται για την ιστορία του Ν. ενός μοριακού βιολόγου, από τότε που πατάει το πόδι του στην Αγγλία μέχρι το θάνατό του που περιγράφεται με εξαιρετικό τρόπο στις πρώτες μόλις σελίδες. Η μοναξιά του Ν. είναι πανταχού παρούσα, ξεσπάει κάποια στιγμή σαν μέσα από ένα μεγάλο ποίημα και συνεχίζει μέχρι το τέλος. Τα πειράματα με τα ποντίκια για μια έρευνα σχετική με τη στοργικότητα ενισχύουν τις εμμονές του.
Η γραφή είναι καλοδουλεμένη, το περιεχόμενο πυκνό - ζητάει την προσοχή σου. Οι εικόνες που προκύπτουν καθώς προχωράς απ' το ένα κεφάλαιο στο επόμενο είναι πολλές, σχεδόν πάντα κάτω από ένα μουντό ουρανό αλλά και γι αυτό το λόγο ίσως γοητευτικές. Αναρωτιέσαι πως θα είναι το επόμενο του κείμενο.
Πάντως αν είχα να παρατηρήσω κάτι αρνητικό θα ήταν αυτό: Ένιωσα ότι ποτέ δεν κατάφεραν οι σκέψεις και ο πόνος του ήρωα να με ταρακουνήσουν. Υπήρχε μια διάχυτη ομορφιά αλλά έμεναν όλα στην επιφάνεια. Μπορεί να μην κατάφερα να εισχωρήσω στην ψυχολογία του. 

Αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του βιβλίου. Είμαι βέβαιος ότι με ένα τέτοιο ξεκίνημα η εκδοτική συνέχεια του συγγραφέα όποτε αυτή προκύψει θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ...


Σχόλια

  1. Θέλω να το διαβάσω...και μόνο η εμμονή με τα ποντίκια με εξιτάρει γιατί μου θυμίζει τον αγαπημένο Stephen King.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου