Κρέας για τους λύκους - Hari Kunzru

 

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας συγγραφέας ο οποίος περνάει την κρίση της μέσης ηλικίας όταν του δίνεται η ευκαρία να ταξιδέψει μέχρι το Βερολίνο, όπου και θα έχει τη δυνατότητα μέσω μιας υποτροφίας να ασχοληθεί με την τελευταία του συγγραφική ιδέα. Το Deuter Center όμως, το μέρος το οποίο διαμένει, έχει κάποιους κανόνες τους οποίους δεν ασπάζεται αναγκάζοντάς τον να συνυπάρχει με τους υπόλοιπους τρόφιμους στερώντας έτσι την ησυχία που τόσο αποζητά.

Ο ήρωας του Kunzru δυσφορεί στον χώρο όπου θα έπρεπε να γράφει μια και εκεί βρίσκονται όλοι όσοι διαμένουν στο Deuter Center κι έτσι περνάει τον περισσότερο χρόνο του κάνοντας βόλτες στην λίμνη Wannsee αλλά και στην πόλη, παρακολουθεί στο ίντερνετ μια αστυνομική σειρά, μέχρις ότου συναντά τον δημιουργό της σειράς Anton, ο οποίος θα τον στοιχειώσει.

Το μυθιστόρημα του Kunzru σε κάποια σημεία μου κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον και σ' άλλα μ' έκανε απλώς να περιμένω πότε θα τελειώσουν για να ακολουθήσει κάτι πιο 'ζουμερό'. Οι προβληματισμοί του συγγραφέα, αυτά που ενδεχομένως να τον απασχολούν, παρουσιάζονται μ' έναν τρόπο που μου φάνηκε κάπως τετριμμένος, σαν να έχει γραφτεί για κάποια τηλεοπτική σειρά. Μάλλον τα HBO, Netflix, Disney κλπ έχουν βάλει το χεράκι τους σε ό,τι έχει μείνει απ' το ταλαίπωρο το μυαλό μου και με επηρεάζουν. Μου φάνηκε, που λέτε, λίγο άνισο και επίσης δε μου άρεσε ο τρόπος που ολοκληρώθηκε.

Αλλά το διάβασα, έφτασα μέχρι το τέλος κι αυτό για μένα σημαίνει ότι είχε στο σύνολό του αρκετές καλές στιγμές για να με κρατήσει και να το ολοκληρώσω. Μπερδευτήκατε; δε θα ναι κι η πρώτη φορά ...

 ΥΓ: Διάβασα το 'Κρέας για τους λύκους' στα αγγλικά όπου ο τίτλος είναι 'Red Pill'.


 

 

Σχόλια