Ο μεγάλος απατεώνας - Herman Melville

 


‘Ο μεγάλος απατεώνας’ δεν είναι ένα συμβατικό μυθιστόρημα. Στο βιβλίο αυτό ο Μέλβιλ χρησιμοποιεί ως πυρήνα την εμπιστοσύνη που καλείται να δείξει ο καθένας απέναντι στον συνάνθρωπό του αναλύοντας στους ομόκεντρους κύκλους που προκύπτουν από την 'πρόσκρουσή' της στο ατμόπλοιο Φιντέλ – [χρειάζομαι οπωσδήποτε διακοπές], τον τελικό σκοπό που είναι η εξαπάτηση, χρησιμοποιώντας διάφορους χαρακτήρες, εμπλέκοντας τον αναγνώστη σε μια αναζήτηση του ποιός είναι ποιός και ποιός εξαπατεί ποιόν. Μια αναζήτηση διασκεδαστική με έναν κεντρικό ήρωα που παρουσιάζεται με ποικίλες μεταμφιέσεις – για να χρησιμοποιήσω μια λέξη κλειδί για τον συγγραφέα - όντας όμως ο ίδιος βασικός χαρακτήρας, με συνεχείς διαλόγους όπου οι επιρροές του συγγραφέα και οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις ξεπηδούν σελίδα τη σελίδα ενώ φωτίζονται οι παθογένειες της εποχής σχετικές με τις αντιλήψεις για την καλωσύνη, την επιστήμη, τη φιλανθρωπία, την πίστη και διάφορα άλλα τα οποία θα τα βρείτε διαβάζοντας.

Το βιβλίο έχει σαρανταπέντε κεφάλαια, σαρανταπέντε συζητήσεις που ανάλογα τη διάθεση και την προσήλωση στην ανάγνωση ενδεχομένως να χρειαστούν - όπως στη δική μου περίπτωση σε κάποιες από αυτές - περαιτέρω διάβασμα. 'Ο μεγάλος απατεώνας' δεν είναι ένα μυθιστόρημα πλοκής. Είναι ένα βιβλίο με φιλοπαίγμονα διάθεση αλλά και πυκνά απόσπασματα, χαρακτηριστικά που για μένα το κάνουν να ξεχωρίζει από αυτά που διαβάζουμε μέσα σε μια αναγνωστική χρονιά, αφήνοντας το ανεξίτηλο ίχνος της ιδιαιτερότητάς του στη μνήμη μου.

Η έκδοση είναι προσεγμένη, ποιοτική και η μετάφραση του Χ. Γιαννακόπουλου ένα δώρο για τον αναγνώστη. Μην αμελήσετε να διαβάσετε το ενδιαφέρον επίμετρο. Καλές διακοπές αν δεν έχετε ήδη πάει. Αν έχετε, καλές διακοπές και πάλι!



 


Σχόλια