Επιχειρήσεις και ταλαιπωρίες του Μακρόλ Γκαβιέρο - Álvaro Mutis

 

 

Στο ebook 'Επιχειρήσεις και ταλαιπωρίες του Μακρόλ Γκαβιέρο' περιλαμβάνονται τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά: 'Η τελευταία σκάλα του Τραμπ Στήμερ', 'Ένας ωραίος θάνατος', Ή Ιλόνα φθάνει με τη βροχή', 'Το χιόνι του Αλμιράντε', 'Αμπντούλ Μπασούρ, ο ονειρευτής των καραβιών', 'Το χιόνι του Ναυάρχου'. Καθώς και κάποια κείμενα επιπλέον.

800 περίπου σελίδες γεμάτες με περιπέτειες, έρωτες, ταξίδια που καθιστούν το βιβλίο αυτό ιδανικό για διάβασμα το καλοκαίρι. Το διάβασα αποσπασματικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Αυτό από μόνο του ακυρώνει το παραπάνω οπότε μη δίνετε σημασία. Εσείς έτσι κι αλλιώς αν θέλετε να το απολαύσετε θα πρέπει να πάρετε τα βιβλία χωριστά. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι στα ισπανικά.

Πέρα από αυτές τις λεπτομέρειες όμως, το ή τα αν θέλετε βιβλίο/α αποτελεί - το αποφάσισα, ενικός! - ένα ποιοτικό page turner, με τον Μακρόλ να αλωνίζει σε βουνά και θάλασσες (αλώνι θάλασσας; καλό κι αυτό!), να εμπλέκεται σε περιπέτειες με τον νόμο, να ζει στο περιθώριο, να γνωρίζει εξωτικές γυναίκες, να αποκτά εξωφρενικούς φίλους, ενώ ο ίδιος θυμίζει τον Δον Κιχώτη σε μια πιο σύγχρονη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα εκδοχή του.

Ο Μούτις ξελασπώνει συνήθως τον ηρωά του από όλες τις δύσκολες καταστάσεις στερώντας ίσως μια αγωνία στον αναγνώστη που τελικά προσαρμόζεται και δεν την αποζητά, εστιάζοντας περισσότερο στα γεγονότα, το περιβάλλον - άλλοτε ζοφερό και άλλοτε εξωτικό και τους πολυάριθμους χαρακτήρες με τις αναπάντεχες ζωές τους. Ο Maqroll el Gaviero, όπως τον συναντάμε στην γλώσσα του, είναι ένας σύγχρονος ήρωας περιπέτειας που φαίνεται όμως να κουβαλάει στις πλάτες του το πλούσιο παρελθόν μιας λογοτεχνίας που άνθιζε σε παλιότερες εποχές.


 

Σχόλια