Βαράμο - César Aira



Ο César Aira  εναλλάσσει τη μυθοπλασία με τη φιλοσοφία σε ένα κείμενο σουρεαλιστικό που έχει σαν άξονα τον Βαράμο, έναν δημόσιο υπάλληλο που γράφει το απόλυτο ποίημα. Πως όμως προκύπτει η συγγραφή αυτού του σπουδαίου του έργου; Ποια είναι η αφετηρία του ήρωα απ’ τον Παναμά και πως καταλήγει στη συγγραφή του;

Ο Βαράμο ξεκινάει τη δραστηριότητά του από κάτι άλλο, ένα εγχειρίδιο για το πώς να βαλσαμώσει κανείς μεταλλαγμένα ζώα. Παράλληλα, έχοντας λάβει δυο πλαστά χαρτονομίσματα ως μισθό, τον απασχολεί πώς θα καταφέρει να τα ξεφορτωθεί. Με αυτά τα δεδομένα να εμφανίζονται από τις  πρώτες σελίδες αυτής της νουβέλας είχα ήδη αρχίσει να πιστεύω ότι βρίσκομαι μπροστά σε ένα άκρως ενδιαφέρον και διασκεδαστικό βιβλίο. Όταν δε σε κάποιο σημείο άρχισε να παρεμβάλλεται και ο ίδιος ο συγγραφέας τότε  ήμουν πια βέβαιος ότι ο ‘Βαράμο’ δεν θα με διέψευδε. Υπέροχο.

Υ. Γ. Διάβασα το βιβλίο στα αγγλικά, σε μετάφραση Chris Andrews. Στα ελληνικά, θα το βρείτε μαζί με άλλη μια νουβέλα του ιδίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.





Σχόλια