Oδηγίες για οικιακές βοηθούς - Lucia Berlin


Μια ιδαίτερη συλλογή διηγημάτων. Πολλών διηγημάτων. Όταν έχεις ένα βιβλίο με σχεδόν 600 σελίδες γεμάτες από μικρές ιστορίες σου περνάει απ' το μυαλό ότι μπορεί και να βαρεθείς. Να σε κουράσει αυτή η εναλλαγή μικρών κειμένων. Δεν θα μπορούσα να διαβάσω μονορούφι αυτές τις ουσιαστικά αυτοβιογραφικές ιστορίες. Κι αυτό για έναν βασικό λόγο: Οι περισσότερες είναι πραγματικά πολύ καλές, εξαιρετικές! Έκανα λοιπόν διαλείμματα για να σκέφτομαι πριν πιάσω την επόμενη.
Έχουν μια δύναμη αυτά τα διηγήματα που πηγάζει από την ιδιαίτερα ζωντανή, άμεση και ευφάνταστη γραφή της Berlin αλλά κι απ' το περιεχόμενο που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Σε πολλά από αυτά εμφανίζονται ίδια πρόσωπα - από ένα σημείο και μετά αναζητάς το ρόλο τους σε προηγούμενες σελίδες για να θυμηθείς τί είχε κάνει ποιός, σαν να διάβαζες ένα ενιαίο μυθιστόρημα - ενώ ο αλκοολισμός μοιάζει να είναι πανταχού παρών. Οι ηρωίδες και οι ήρωες της Berlin είναι καθημερινοί άνθρωποι με αδυναμίες που τους καταδυναστεύουν. Ο ρεαλισμός που χαρακτηρίζει τα κείμενα είναι ένα ακόμα καλοδεχούμενο στοιχείο που διαποτίζει το έργο της συμβάλλοντας εν τέλει σε μια αναγνωστική εμπειρία που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.   

Υ.Γ. Διάβασα την αγγλική έκδοση και θα τη συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όποιον θεωρεί ότι γνωρίζει σε ένα καλό επίπεδο τη γλώσσα.


Σχόλια