Ρεαλιστική Τριλογία - Joaquim Maria Machado de Assis


Κοιτάζω την προηγούμενη ημερομηνία που είχα ανεβάσει κείμενο εδώ στο ιστολόγιό μου και αισθάνομαι να ενώνονται τα φρύδια μου: εχμ ... μήπως έχουν πέσει πολύ οι αναγνωστικοί μου ρυθμοί; Να έφταιγε το βιβλίο που ήταν σχεδόν 1000 σελίδες; Κάνοντας μια αναδρομή στις δυο προηγούμενες χρονιές βλέπω ότι συμβαίνει το ίδιο, ενώ αν πάω πιο πίσω, παρατηρώ ότι διάβαζα περισσότερο αυτή την περίοδο. Ε, και λοιπόν; Tώρα θα μας πεις για το βιβλίο ή να πάμε πουθενά αλλού να διαβάσουμε;
Λοιπόν, τον συγγραφέα δεν τον γνώριζα κι ας είναι ο σημαντικότερος συγγραφέας της Βραζιλίας - γύρευε πόσοι άλλοι μου διαφεύγουν! Μ' αυτή την προσεγμένη έκδοση πήρα μια γερή δόση κι αν με ρωτούσατε αν θα διάλεγες ένα από τα τρία μυθιστορήματα, ποιό θα ήταν αυτό; θα σας έλεγα χωρίς περιστροφές το πρώτο. Και μετά το τρίτο και τελευταίο το δεύτερο. Υπάρχει σύνδεση των ηρώων, ειδικά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μυθιστορήματος, μάλιστα κάποια στιγμή είχα την εντύπωση ότι θα μπορούσαν αυτά τα δυο να είναι μέρη ενός (μυθιστορήματος) χωρίς βέβαια να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Με φόντο το Ρίο Ντε Τζανέιρο του 19 αιώνα, ο Μachado de Asis σκιαγραφεί τους πρωταγωνιστές του με χιούμορ και ειρωνεία προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού πλαισίου που τους ορίζει, παρατηρώντας και σχολιάζοντας με οξυδέρκεια τις παθογένειες του. Και στις τρεις ιστορίες υπάρχει έντονη η γυναικεία παρουσία, ο έρωτας, οι σχέσεις εξουσίας, οι φιλοσοφικές αναζητήσεις, στοιχεία που ισορροπούν στα κείμενα χωρίς να κουράζουν, κρατώντας το ενδιαφέρον, αυξομειώνοντας τον ρυθμό ανάγνωσης. Διαβάζοντας την Τριλογία, υπήρξαν στιγμές όπου σκεφτόμουν ότι πραγματικά δε θα χρειαζόμουν τίποτ' άλλο γι αυτό το καλοκαίρι. Ίσως να ήταν κι ένας απ' τους λόγους που καθυστέρησα να το τελειώσω. Ίσως και πάλι, όχι. Καλά μπάνια! Α, εννοείται προτεινόμενο!



Σχόλια