Ιστορία Δυο Πόλεων - Charles Dickens


Από τις ελάχιστες φορές που είχα στη διάθεσή μου δυο εκδόσεις, μια στα αγγλικά - ebook, project Gutenberg - και την άλλη στα ελληνικά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Αντιγόνη Λύτρα. Ξεκίνησα διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες από την ελληνική γιατί δυσκολεύτηκα στο πρωτότυπο κείμενο. Γρήγορα όμως εγκλιματίστικα και συνέχισα ουσιαστικά μετά τις πρώτες είκοσι περίπου σελίδες στο αγγλικό κείμενο. Και θα το πρότεινα σε όσους θέλουν να το επιχειρήσουν γιατί η γλώσσα είναι μεν δύσκολη αλλά είναι και υπέροχη! Θα μου πεις, δηλαδή τι πρέπει να κάνει κανείς; να παιδεύει τον εαυτό του προκειμένου να διαβάσει ένα βιβλίο; Ε, λοιπόν, ναι. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κάποιες φορές αξίζει να το πράξεις γιατί η 'αναγνωστική ανταμοιβή' είναι μεγάλη. Δε χρειάστηκε να επιστρέψω πολλές φορές στην ελληνική έκδοση αλλά σίγουρα ήταν κι ένα μαξιλάρι που με καθησύχαζε με την ύπαρξή του.
Τώρα σε ότι αφορά στο ίδιο το βιβλίο, ο Ντίκενς για μια ακόμη φορά σμιλεύει υποδειγματικά τους χαρακτήρες του, στήνει με μαεστρία την πλοκή του και δίνει στον αναγνώστη μια εικόνα της εποχής και της γαλλικής επανάστασης με την κριτική ματιά ενός συγγραφέα που παρατηρεί με οξυδέρκεια τα γεγονότα αφήνοντας την προσωπική του σφραγίδα.
Ο γιατρός Μανέτ, ένας πολιτικός αιχμάλωτος, απελευθερώνεται και ξανασμίγει με την κόρη του στο Λονδίνο όπου και θα κληθεί να καταθέσει εναντίον του Τσαρλς Ντάρνι που κατηγορείται για κατασκοπία. Ο τελευταίος θα αθωωθεί και θα συνδεθεί με την κόρη του Μανέτ. Ένα μυστικό από το παρελθόν του Ντάρνι θα αναγκάσει εκείνον καθώς και τους Μανέτ να επιστρέψουν στη Γαλλία την περίοδο που ξεσπάει η Γαλλική επανάσταση. Επικό, κλασικό μυθιστόρημα. Ασφαλώς προτεινόμενο.


Σχόλια