Ο Σόλομον Γκάρσκυ ήταν εδώ - Mordecai Richler


Ο Σόλομον Γκάρσκυ ήταν εδώ. Τώρα έφυγε γιατί το βιβλίο ήταν δανεικό!
Συναντώ μια δυσκολία όταν ένα μυθιστόρημα ξεκινάει με τόση πληροφορία. Αισθάνομαι χαμένος στις πρώτες σελίδες και άρχιζει να με περιβάλλει ένας αρνητισμός ο οποίος όμως όπως συνέβει και μ' αυτό το βιβλίο, υποχωρεί, πρόσωπα και πράγματα 'κουμπώνουν' εκεί που πρέπει στη μνήμη κι έτσι μπορώ πλέον να απολαύσω μια ιστορία, ένα παραμύθι για μεγάλους όπως αυτό του Ρίχλερ.
Παρόλα αυτά θα έλεγα ότι μια σύγχυση σχετικά με το τι έγινε, πότε κι από ποιούς, έκανε την παρουσία της σε διάφορα σημεία. Ο Ρίχλερ παλινδρομεί χρονικά χτίζοντας αρκετές ιστορίες κάτι που απαιτεί την προσοχή του αναγνώστη. Εν τέλει μου έμεινε η εντύπωση ότι θα έπρεπε να είχα πέσει για ώρες πολλές με τα μούτρα στην ανάγνωση, για να μην μου προκαλούνται κενά και να το τελείωνα, αν είχα αυτή την χρονική πολυτέλεια, μέσα σε μια δυο μέρες. Σημειώστε: 670+ σελίδες.
Πρόκειται λοιπόν για την ιστορία μια οικογένειας που πασχίζει να συνθέσει κάτω από μια ομίχλη από αλκοόλ ο Μόζες Μπέργκερ, ένας συγγραφέας, γιός ενός αποτυχημένου ποιητή, που έχει γνωρίσει κάποια μέλη της. Ο Σόλομον Γκάρσκυ είναι ένας από αυτά, αλλά ουσιαστικά η αφήγηση περιλαμβάνει τα περισσότερα πρόσωπα που θα βρει κανείς στο δίχως άλλο χρήσιμο, γενεαλογικό δέντρο, στην αρχή του βιβλίου. Έχουμε λοιπόν ένα αρκετά ενδιαφέρον μυθιστόρημα, με ίντριγκες, καπιταλισμό, πάθη, περιπέτειες, συσχετισμούς των ηρώων με υπαρκτά πρόσωπα καθώς και εβραϊκό κλίμα με θρησκευτικές αναφορές. 




Σχόλια