Όλες οι ψυχές - Javier Marías



Δύσκολο να βρω βιβλίο του Marías που να μην μου αρέσει. Κι αυτό εδώ δεν αποτελεί εξαίρεση. Απ' ό,τι είδα ρίχνοντας μια ματιά στο αρχείο του ιστολόγιου, είναι το έκτο που διαβάζω και σίγουρα όχι το τελευταίο. Παρούσα και δω λοιπόν - πώς θα μπορούσε να λείπει το βασικό χαρακτηριστικό του Ισπανού συγγραφέα - η 'φλυαρία' πάντα με την καλή έννοια, ο γνωστός τρόπος γραφής του μέσα από/και με την οποία ξετυλίγει την ιστορία ενός Ισπανού καθηγητή της λογοτεχνίας που πηγαίνει σαν επισκέπτης στην Οξφόρδη.
Η ατμόσφαιρα της γνωστής πανεπιστημιούπολης, οι σχέσεις των καθηγητών, οι φιλίες του ήρωα και ο έρωτας με μια παντρεμένη Αγγλίδα συνάδελφό του, οι αναζητήσεις του σε παλαιοβιβλιοπωλεία και η εμμονή του με τον John Gawsworth (άγγλος συγγραφέας, υπαρκτό πρόσωπο), αποτελούν το φόντο για τις σκέψεις του Μαρίας που μπορεί εδώ να έχει συνθέσει ένα alter ego σε μια ήδη γνωστή του ιστορία, αυτήν στην οποία ο ίδιος υπήρξε πρωταγωνιστής όντας σε μια παρόμοια θέση στην Οξφόρδη για δυο χρόνια. Αν το βρείτε - είναι εξαντλημένο - πάρτε το. Αυτόν τον συγγραφέα ή που θα τον βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ(!) – είχα πετύχει τις ‘Ερωτοτροπίες’ δίπλα σε ανταλλακτικά για σφουγγαρίστρες - ή που δεν θα υπάρχουν τα βιβλία του.

Υ.Γ. Είναι το δεύτερο βιβλίο του Μαρίας που διαβάζω στα ελληνικά και το έκανα από τεμπελιά - το ίδιο είχε συμβεί και την πρώτη φορά. Δικαιολογίες, τι περιμένετε τώρα!


Σχόλια