Ταξίδι στην άκρη της νύχτας - Céline



Ένας αμφιλεγόμενος συγγραφέας, ένα υπέροχο βιβλίο. Αν κλείσεις τ' αυτιά σου και ανοίξεις τα μάτια σου στις σελίδες του 'ταξιδιού', θα βρεθείς σε ένα μυθιστόρημα αντιπολεμικό, καυστικό, με χιούμορ, αλήθειες για τη ζωή, σκληρότητα και ναι, μισανθρωπισμό και ρατσισμό. Στοιχεία τα δυο τελευταία που ακολουθούν τον συγγραφέα - σημειωτέον ότι δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο δικό του - αλλά που δεν ήταν αρκετά για να με επηρεάσουν, εξάλλου δεν βασίστηκα σ' αυτά αλλά στο όλον που θα έλεγα ότι ήταν εξαιρετικό.
Η ιστορία του Μπαρνταμού ξεκινάει λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο και συνεχίζει στις γαλλικές αποικίες και την Αμερική για να επιστρέψει και πάλι στη Γαλλία. Ο ήρωας καταφέρεται προς τους πάντες σχεδόν, ο κυνισμός και ο σαρκασμός θριαμβεύει μέσα από μια ιδιοφυή γραφή, ο ρυθμός είναι γρήγορος ενώ σε πολλά σημεία συναντάς εξαιρετικά αποσπάσματα με φιλοσοφικές σκέψεις. Υπάρχει μια ενέργεια που βγαίνει από αυτό το κείμενο, μια ένταση και μια λογοτεχνική ποιότητα.
Πολλές φορές όταν διαβάζω ένα βιβλίο που με ευχαριστεί τόσο όσο το 'ταξίδι στην άκρη της νύχτας' ξεμένω ακόμα κι απ' τις λιγοστές λέξεις που γράφω στις παρουσιάσεις μου. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.


Σχόλια