Ο φύλακας στη σίκαλη - J.D.Salinger



Μετά από δυο βιβλία που δεν κατάφερα να διαβάσω - 'Οι τυφλοί' του Ν. Μάντη και το 'Λήθη και Λίνκολν' του G. Saunders, μακριά κι αγαπημένοι! - ξέθαψα απ' τα βάθη της βιβλιοθήκης μου τον Φύλακα στη σίκαλη.
Ο Holden Caulfield είναι ένας έφηβος που μόλις απολύθηκε από το τέταρτο σχολείο στη σειρά και προκειμένου να μην επιστρέψει σπίτι του πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία που σημαίνει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών, αποφασίζει να περάσει λίγες μέρες μένοντας εδώ κι εκεί, στην Νέα Υόρκη. Οι περιπλανήσεις του σε ξενοδοχεία, μπαρ, τους δρόμους της μεγαλούπολης, συνοδεύονται από αφηγήσεις σχετικές με τα σχολεία στα οποία θήτευσε σαν μαθητής, τους καθηγητές του, τους φίλους και συγκάτοικούς του και τα κορίτσια με τα οποία έβγαινε. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, διασκεδαστικό σε πολλά σημεία, ενώ διαφαίνoνται η ρέμπελη φύση του ήρωα, τα στερεότυπα της αμερικάνικης κουλτούρας καθώς και τα υπαρξιακά θέματα που απασχολούν έναν έφηβο. Ο Salinger χρησιμοποιεί μια γλώσσα αργκό που ταιριάζει απόλυτα στην περσόνα του Holden.
Ένα βιβλίο που μου είχε ξεφύγει, από αυτά που λες ότι δεν έχεις διαβάσει, έχεις πρόθεση να το κάνεις αλλά όλο το αναβάλεις. Και υπάρχουν πολλά τέτοια είναι η αλήθεια. Προτεινόμενο το δίχως άλλο.



Σχόλια