Fractura - Andrés Neuman



Ο κύριος Watanabe είναι ένας συνταξιούχος Ιάπωνας, πρώην στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, ο οποίος έχει επιζήσει της έκρηξης στη Χιροσίμα, έχει ταξιδέψει λόγω επαγγέλματος στην Ευρώπη και την Αμερική και τον συναντάμε στην αρχή του βιβλίου στο Τόκιο, λίγο μετά το ατύχημα στη Fukushima. Ο Neuman συνθέτει με πρόσχημα τη ζωή του Watanabe την ιστορία της εκμετάλλευσης της ατομικής ενέργειας, από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε με τον βομβαρδισμό του ιαπωνικού νησιού μέχρι τις μέρες μας, περιλαμβάνοντας σημαντικά (και άγνωστα σε εμένα) στοιχεία, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα βιβλίο που στηλιτεύει την πρόοδο του πολιτισμού διαμέσου μιας τόσο επικίνδυνης και ανεπανόρθωτα καταστροφικής για το περιβάλλον ενέργειας.
Παράλληλα εξυφαίνει την πορεία του Watanabe μέσα από τις ερωτικές σχέσεις που ο ήρωάς του συνάπτει, τονίζοντας τις διαφορές της ιαπωνικής κουλτούρας μ' αυτές των άλλων κρατών. Το πιο σημαντικό για μένα όμως, παραμένει η ανάδειξη ενός προβλήματος που μένει στο περιθώριο, μια κραυγή διαμαρτυρίας για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται αυτή η μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη.
Είναι το τρίτο βιβλίο του Αργεντινού συγγραφέα που διαβάζω και νομίζω ότι ίσως να είναι και το σημαντικότερο, αν και λογοτεχνικά όχι εφάμιλλο με το 'Κατά μόνας'. Φαντάζομαι ότι σύντομα θα μεταφραστεί στα Ελληνικά και βέβαια, θα σας πρότεινα να το διαβάσετε.

Υ.Γ.: Για όσους το επιχειρήσουν στα Ισπανικά, ίσως να βρουν δυσκολίες σε ένα τμήμα του όπου και θα συναντήσουν ιδιωματισμούς στη γλώσσα του συγγραφέα. Κατά τ' άλλα δεν θα τους δυσκολέψει.



Σχόλια