Λευκός Θόρυβος - Don DeLillo



Υπέροχο αυτό το βιβλίο του Ντελίλλο. Ας πούμε ότι το βασικό θέμα είναι ο φόβος του θανάτου, ο φόβος που έχει ο καθένας από εμάς για το μοιραίο. Ας πούμε όμως κι ότι είναι η αφορμή για να θιχτούν παθογένειες μιας σύγχρονης κοινωνίας, όπως ο καταναλωτισμός, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η πτώση των ηθικών αξιών. Κι όλα αυτά ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου για να μας κάνουν ίσως να σκεφτούμε ότι δεν απέχουμε καθόλου από το μακρινό 1985 οπότε και εκδόθηκε ο Λευκός Θόρυβος κι ότι η τυπική αμερικάνικη οικογένεια είναι αρκετά κοντά στη δική μας.
Ο ήρωας του Ντελίλλο, ο Jack Gladney, είναι καθηγητής σε ένα επαρχιακό πανεπιστήμιο, έχει παντρευτεί άλλες 4 φορές, η γυναίκα του άλλες δυο; - έχασα και τον αριθμό - ζουν μαζί με τέσσερα παιδιά εκ των οποίων ο Heinrich, γιος από άλλο γάμο, παρουσιάζει ιδαίτερο ενδιαφέρον με την πνευματικότητα του και την αντιδραστική λόγω εφηβείας συμπεριφορά του. Ένας φίλος του Gladney από το πανεπιστήμιο, ο Murray, είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα φιγούρα η οποία εκθέτει, όταν εμφανίζεται, ενδιαφέρουσες γνώμες και φιλοσοφίες πάνω σε διάφορα θέματα.
Το βιβλίο είναι άλλοτε απολαυστικό, άλλοτε σε βάζει να σκεφτείς αυτά που αποφεύγεις, ποτέ όμως δεν καταντάει βαρετό ή βαρύ κι ας καταπιάνεται με τον θάνατο. Προτεινόμενο ασφαλώς!
Υ.Γ.: Διαβάστε το στ’ αγγλικά.


Σχόλια