Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ. - Jean-Michel Guenassia




Πάντα θαύμαζα τους συγγραφείς που καταφέρνουν να σε πάρουν απ' το χέρι απ' την πρώτη κιόλας παράγραφο και να σε σύρουν μέχρι το τέλος ενός βιβλίου ενώ εσύ νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια κινηματογραφική αίθουσα και παρακολουθείς ένα πολύ καλό έργο. Απ' την άλλη δεν θα μπορούσα να διαβάζω μόνο αυτού του είδους τα βιβλία. Μου είναι όμως απαράιτητα μέσα σε μια αναγνωστική χρονιά, με χαλαρώνουν, με ευχαριστούν, συνήθως δεν με προβληματίζουν.
'Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ.' είναι ένα τέτοιο βιβλίο, ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε εποχές περασμένες, στο προπολεμικό Αλγέρι, στην μεταπολεμική Πράγα, με πρωταγωνιστή τον εβραίο γιατρό Γιόζεφ Κάπλαν, που ξεκινάει την καριέρα του στο Ινστιτούτο Παστέρ και συνεχίζει στην Τσεχοσλοβακία όταν σε κάποια στιγμή που το όραμα του κομμουνισμού έχει χαθεί μέσα σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς βρίσκει μπροστά του τον Ερνέστο Γκεβάρα άρρωστο και καταπονημένο, απογοητευμένο από την δική του προσπάθεια να αλλάξει τον κόσμο.
Ο ρυθμός του βιβλίου είναι τόσο γρήγορος που υπήρχαν στιγμές που είχα την εντύπωση ότι ο συγγραφέας άλλαζε παράγραφο για να προλάβει να γράψει αυτά που ήδη έτρεχαν στο μυαλό του αφήνοντας τα προηγούμενα κάπως πρόωρα τελειωμένα. Έχοντας διαβάσει και
την Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, θεωρώ ότι το δεύτερο για μένα βιβλίο του Γκενασιά έρχεται και δεύτερο σε μια άτυπη κατάταξη χωρίς να παύει βέβαια να είναι ένα ποιοτικό page-turner που θα σας κρατήσει καλή συντροφιά σε κάποιο διάλειμμα από μια σειρά πιο απαιτητικών κειμένων.


Σχόλια