Χόμερ και Λάνγκλεϋ - E.L. Doctorow



Άφησα μέρες να περάσουν. Το σκέφτηκα ή μάλλον προσπάθησα να το σκεφτώ πιο νηφάλια. Αλλά δε γινόταν. Η σκιά του 'Κολυμβητή' έπαιξε κι αυτή το ρόλο της. Δεν τρελάθηκα με το 'Χόμερ και Λάνγκλεϋ'. Σαν να πέρασε το βιβλίο απ' το μυαλό μου αφήνοντας μια γλυκιά γεύση αλλά τίποτα παραπάνω. Υπήρχαν κάποια σημεία που με συνεπήρε, αλλά λίγα. Η ανάγνωση ήταν πάντα ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος αλλά μου έλειψε η ένταση ή δεν μπόρεσα να την αντιληφθώ. Μια ένταση που αγκάλιαζε το βιβλίο του Τσίβερ. Ίσως είναι άδικο να τα συγκρίνω και δεν θα μπω στη λογική να συνεχίσω να το κάνω. Απ' την άλλη είναι κάτι που συμβαίνει συχνά μια και αφήνω το ένα βιβλίο και την ίδια μέρα ξεκινάω το άλλο. 

Το βιβλίο του E.L. Doctorow είναι εμπνευσμένο απ' την πραγματική ιστορία των αδελφών Collyer που έζησαν όλη σχεδόν τη ζωή τους στο πατρικό τους σπίτι στη Νέα Υόρκη, σε ένα σπίτι γεμάτο με αντικείμενα που προκύπτουν απ' τις εμμονές του Λάνγκλεϋ που έχει σαν απώτερο σκοπό του να φτιάξει τη μια και μοναδική διαχρονική εφημερίδα. Σ' αυτό το σπίτι κατοικεί και ο Χόμερ, ο τυφλός αδελφός του, ο οποίος μας αφηγείται σε ένα πλαίσιο από ιστορικά γεγονότα όπως ο Πρώτος παγκόσμιος, η περίοδος της ποταπαγόρευσης, ο Δεύτερος παγκόσμιος, η εμφάνιση των χίπηδων, την σχέση των δυο ανδρών, την μοναχική τους ζωή, τις εξωφρενικές αλλά και ευφάνταστες ιδέες του Λάνγκλεϋ.
Ναι, το 'Χόμερ και Λάνγλεϋ' μπορεί να μην με ενθουσίασε αλλά με έφερε σε επαφή με ένα συγγραφέα με τον οποίο σίγουρα θα ξανασχοληθώ στο μέλλον.



Σχόλια