Η παρείσακτη - Joyce Carol Oates



‘Η παρείσακτη’ της Τζόις Κάρολ Όουτς είναι ένα μυθιστόρημα που χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο παρακολουθούμε την ένταξη της πρωταγωνίστριας σε μια από τις αδελφότητες ενός αμερικάνικου Πανεπιστημίου, στο δεύτερο τον πρώτο της έρωτα και στο τρίτο την απώλεια ενός πολύ κοντινού συγγενικού της προσώπου.
Η Ανέλια είναι το τέταρτο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας, το οποίο κατηγορούν για το θάνατο της μητέρας του που πέθανε 18 μήνες μετά την γέννηση της. Με τον πατέρα της να είναι ουσιατικά απών από την ζωή της – δούλευε πάντα μακριά από το σπίτι τους – και τα παιδιά να μεγαλώνουν με τους Παππούδες, η Ανέλια βρίσκει διέξοδο στο διάβασμα, αριστεύει και παίρνει υποτροφία για να σπουδάσει φιλοσοφία φεύγοντας απ’ την μιζέρια του Στράικερσβιλ.
Η ιστορία διαδραματίζεται κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 κάτω απ’ την σκιά των αναταραχών γα τις φυλετικές διακρίσεις. Το βιβλίο είναι εξαιρετικό, με πυκνή και ευφάνταστη γραφή, σκοτεινό ύφος και αριστοτεχνικά φτιαγμένους χαρακτήρες.
Η Όουτς είναι μια συγγραφέας που δεν γνώριζα και σίγουρα θα αναζητήσω κι άλλα έργα της στο μέλλον.
(Όσοι επιλέξουν να αγοράσουν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή – ebook – ας έχουν υπόψη τους ότι η ψηφιοποίηση τουλάχιστον στο Kindle, αποδίδεται πολύ άσχημα. Οι σελίδες εμφανίζονται με πάρα πολύ μικρή γραμματοσειρά χωρίς δυνατότητα μεγέθυνσης της μια και το αρχείο είναι σε μορφή .pdf. Αν το βιβλίο δεν ήταν τόσο καλό θα τα είχα παρατήσει εξ αιτίας αυτού του προβλήματος)


Σχόλια