Τα ανατρεπτικά βιβλία - Pablo Gutiérrez



Από τον τίτλο του βιβλίου περίμενα να συναντήσω ένα κείμενο βασισμένο σε διάφορα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που γράφτηκαν στο παρελθόν. Σβήστε το 'παγκόσμιας', βάλτε ισπανικής και ξεχάστε το 'ανατρεπτικά' ως επίθετο που αναφέρεται στα βιβλία αυτά καθεαυτά. Δηλαδή: ένα κιβώτιο φθάνει στο κτίριο όπου μένει η Reme, σε μια υποβαθμισμένη φτωχή συνοικία. Ένα κουτί γεμάτο με βιβλία που προορίζονται για κάποιον άλλο, τα οποία όμως θα παραλάβει η ηλικιωμένη γυναίκα και θα κάτσει να τα διαβάσει ένα προς ένα.
Οι αλλαγές που θα συμβούν στην συνοικία που μένει και κατ' επέκταση στην Ισπανία καλύπτουν ένα χρονικό εύρος δυο περίπου δεκαετιών. Αλλαγές που συνοδεύουν αυτές της ηρωίδας, μιας καταπιεσμένης γυναίκας που βρίσκει διέξοδο για την υπερχειλίζουσα σεξουαλικότητά της. Η Reme βιώνει την διαφοροποίηση του ήπιου χαρακτήρα της μ' αυτόν μιας επαναστατημένης ψυχής που αναζητά κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από την αφυπνισμένη της αγάπη για τη λογοτεχνία.
Το βιβλίο του Guitierrez έχει μια ένταση και έναν ρυθμό που σε συνοδεύει μέχρι το τέλος, με μια γραφή σύγχρονη, φορές φορές ψυχαναγκαστική που δεν σ' αφήνει να βαρεθείς αλλά ούτε και να μείνεις έκπληκτος από αυτά που περνάνε από το μυαλό σου καθώς επεξεργάζεσαι την ουσία τους. Υπήρχαν φορές που με ενθουσίαζε και άλλες που απλά το διάβαζα περιμένοντας με ενδιαφέρον τη συνέχεια. Είπαμε: η πολλή κλασική λογοτεχνία σε κάνει να περιμένεις πολλές φορές θαύματα. Άμα κακομάθεις ...

Υ.Γ.: Βατό στα ισπανικά.


Σχόλια