Η συντέλεια του κόσμου - Jenny Erpenbeck


‘H συντέλεια του κόσμου’ δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να κλείσεις μια αναγνωστική χρονιά. Δηλαδή πώς θα έπρεπε να την κλείσεις; Όχι, ποτέ δεν το σκέφτομαι έτσι. Ξεκινάω ένα βιβλίο κι αν είναι καλό, με τραβάει, το διαβάζω κι ας μου δημιουργεί σύννεφα στη διάθεση ανεξάρτητα από εποχές, γιορτές. Και το συγκεκριμένο μπορεί εύκολα να το κάνει αφού η Έρπενμπεκ εδώ καταπιάνεται αρκετά με το θέμα του θανάτου. Και ίσως το 'αρκετά' να μην αρκεί. Αλλά δεν θέλω να σας αποθαρρύνω γιατί πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο που δύσκολα θα το αφήσει κάποιος. Και νομίζω ότι δεν θα το αφήσει αυτός που ψάχνει να διαβάσει κάτι αρκετά - κι εδώ αρκετά αλλά χωρίς εισαγωγικά - διαφορετικό, μια ιστορία με πέντε εκδοχές που δένουν τόσο καλά μεταξύ τους ώστε στο τέλος της να την θεωρείς ενιαία, μια και μοναδική.
Υπάρχουν διάφορα πρόσωπα σ’ αυτό το βιβλίο και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν όνομα, το πολύ ένα γράμμα που μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι το αρχικό τους. Υπάρχουν προτάσεις που ξεκινάνε και δεν ολοκληρώνονται δίνοντας την σκυτάλη στις επόμενες μέχρις ότου κάπου να μπει μια τελεία. Κείμενα που παρεμβάλλονται στην κεντρική αφήγηση, φαινομενικά άσχετα, χωρίς όμως πράγματι να είναι. Αυτά τα στοιχεία στην γραφή της Erpenbeck απαιτούν την προσήλωση του αναγνώστη κι ενίοτε την κόπωσή του όταν αυτός καλείται να συνδέσει κομμάτια με πρόσωπα των οποίων τα αρχικά ενδεχομένως να έχει μπερδέψει, αυτό συνέβει και σε μένα ιδιαίτερα στην τρίτη εκδοχή, σε ένα σημείο όπου μου πέρασε απ' το μυαλό να προχωρήσω, να προσπεράσω αλλά τελικά δεν το έκανα, μάλλον από συγγραφική διαστροφή κι όχι από επιθυμία.

Ως σύνολο, "Η συντέλεια του κόσμου" την οποία διάβασα στα αγγλικά μια και αυτή την έκδοση είχα διαθέσιμη, ήταν μια έκπληξη, ένα σημαντικό βιβλίο μιας συγγραφέως που δεν γνώριζα και που σίγουρα στο μέλλον κι άλλα έργα της θα αναζητήσω, ένα εν τέλει από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία της χρονιάς. Απουσιάζει η αναφορά μου στην υπόθεση αυτή καθεαυτή κι αυτό γιατί κι εγώ πριν ασχοληθώ με το κείμενο δεν είχα ιδέα για το τι θα διάβαζα. Σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο.  Καλή χρονιά!


Σχόλια