Tuesday, December 27, 2016

Η μελαγχολία της αντίστασης - Λάσλο Κρασναχορκάι... κι έρχεται και το τέλος και σου δίνει τη χαριστική βολή. Όχι, δεν θα το αποκαλύψω (είναι ευφυές!). Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε και να γευθείτε τις 399 σελίδες του μια προς μια. Καταλαβαίνω πως το να ξεκινάς ένα κείμενο που οι προτάσεις του ξεπερνούν ακόμα και σελίδες μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά μόλις μπεις στην ιστορία, στον μοναδικό τρόπο που ο Κρασναχορκάι μέσα από τη γραφή του σε ταξιδεύει στο μυαλό του, μόλις σε τυλίξει το άρωμα, αυτό το άρωμα κλασικής λογοτεχνίας που σπάνια βρίσκεις τόσο έντονο αλλά και τόσο αυθεντικό σε σύγχρονο κείμενο, τότε απλά και μόνο δεν θα θέλεις να φτάσεις στο τέλος.
Όπως και στο 'Πόλεμος και πόλεμος', έτσι κι εδώ ο μακροπερίοδος λόγος του Ούγγρου συγγραφέα κυριαρχεί σε μια ιστορία όπου μια πόλη βρίσκεται κάτω από μια ακατανόμαστη απειλή που ενισχύεται εξ αιτίας των πρώιμων παγετώνων, την ανάπτυξη παιδικών συμμοριών, τη σύγκρουση τρένων, τη βεβήλωση μνημείων, όταν την επισκέπτεται ένα τσίρκο που έχει σαν ατραξιόν το κουφάρι μιας φάλενας και έναν άντρα που αποκαλείται ο Πρίγκιπας. Αν θέλετε να διαβάσετε κι άλλα για την υπόθεση απευθυνθείτε σε άλλα ιστολόγια. Αν θέλετε να σας αναλύσω περαιτέρω τη μαγεία του κειμένου δεν θα σας κάνω τη χάρη. Οι λέξεις που μου έρχονται είναι υπερθετικά επιφωνήματα.
Θα έλεγα για να κλείσω γιατί μπορεί ήδη να απορείτε που έχω γράψει τόσα όντας μονίμως 'τηλεγραφικός', πως για φέτος αυτό ήταν για μένα το κορυφαίο βιβλίο. Ακόμα εδώ είστε; Βιβλιοπωλείο!
Wednesday, December 21, 2016

Ο γυάλινος κώδων - Sylvia Plath


Πόσο δύσκολο αλήθεια είναι να έρθεις αντιμέτωπος με τους δαίμονες σου; Με αυτό που σου τρώει τα σωθικά, τον ίδιο σου τον εαυτό; H Πλαθ σκιαγραφεί ως Έσθερ τον εαυτό της σε μια περίοδο της ζωής της που νιώθει να απειλείται από την κενότητα όλων αυτών που την περιβάλλουν. Μια περίοδο όπου οι φιλικές και οι ερωτικές σχέσεις παγώνουν και μένουν έξω από τον δικό της κόσμο, ένα κόσμο που την ωθεί προς την αυτοκτονία. Αν και διαβάζοντας το βιβλίο είναι δύσκολο να μην γίνεις κι εσύ ένα μέρος του δράματός της, υπάρχουν στιγμές με χιούμορ που ξεπηδούν αναπάντεχα χαλαρώνοντας ενδεχομένως την ίδια αλλά και τον αναγνώστη. Και το τονίζω αυτό γιατί μου έκανε εντύπωση, χωρίς βέβαια να ανατρέπεται τη ζοφερή ατμόσφαιρα που διέπει το κείμενο μέχρι το τέλος.
Με άμεση γραφή σε σημεία της οποίας διαφαίνεται η ποιητική ταυτότητα της Πλαθ - είναι σχετικά εύκολο να το διαβάσετε στα αγγλικά - το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που συμπυκνώνει στις σελίδες την τραγική της πορεία.


Tuesday, December 13, 2016

Το ηλεκτρικό πρόβατο - Philip K. Dick
Ο Ρικ Ντέκαρντ είναι κυνηγός επικυρηγμένων ανδροειδών σε μια Γη που βρίσκεται σε αποσύνθεση μετά από ένα καταστροφικό πόλεμο και που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της έχει μεταναστεύσει στον Άρη. Ο Ντέκαρντ αναλαμβάνει να εξολοθρεύσει έξι ανδροειδή που έχουν δραπετεύσει απ' τον Άρη και προσπαθούν να ενσωματωθούν σε μια κοινωνία που ζει παρακολουθώντας μια εκπομπή που δεν σταματάει ποτέ να μεταδίδεται, χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα που την φέρνει σε επαφή με τον Μέρσερ, ένα είδος θρησκείας, και τα μέλη της αναζητούν τα εναπομείναντα αυθεντικά ζώα για να αναδείξουν την κοινωνική τους θέση.
Η ιστορία εξελίσσεται σε γρήγορους ρυθμούς, οι περιγραφές είναι μικρής έκτασης αλλά ουσιώδεις αναδεικνύοντας την ζοφερή ατμόσφαιρα που επικρατεί και εγώ, ως αναγνώστης βρίσκομαι μπροστά σε μια ισορροπημένη αντιπαράθεση ανθρώπων - ανδροειδών χωρίς να μπορώ να πάρω το μέρος του ενός ή του άλλου.
Λέτε κάποτε το βιβλίο του Ντικ να διαβάζεται από ανδροειδή που θα μπορούν να εκφέρουν γνώμη όπως κι ενδεχομένως να γράψουν κι εκείνα ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στο οποίο οι άνθρωποι θα βρίσκονται στη θέση του ηλεκτρικού προβάτου;
Ας διώξω την άχνη που πνίγει τον τελευταίο κουραμπιέ στο κουτί κι ας περάσω στο επόμενο βιβλίο ...