Wednesday, July 27, 2016

Ένας ερωτευμένος άντρας - Karl Ove Knausgård


Στον δεύτερο τόμο του Καρλ Ούβε - έχουμε πια αποκτήσει οικειότητα με τόσα που έχω μάθει απ' τη ζωή του που του έκοψα το επίθετο - αναρωτήθηκα πολλές φορές για το μέγεθος του έργου. Ο καθένας διαλέγει να διαμορφώσει όπως θέλει τα κείμενά του και να τους δώσει την έκταση που επιθυμεί ή αυτήν που του επιβάλλεται από μόνη της.
Η ροή της γραφής του Νορβηγού είναι αβίαστη αλλά απ' την άλλη σε κάποια σημεία με κούρασε. Μου φάνηκε ότι οι σελίδες ήταν παραπάνω από όσες θα ήθελα για να ενώνουν τα όμορφα κομμάτια του βιβλίου. Για να πάω από το Α στο Β μέσω Α1, Α2 κ.ο.κ. Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκα να παρεμβάλλω κάποιο άλλο βιβλίο για να μην βαρεθώ. Τα κομμάτια όμως αυτά που με κέρδισαν παρουσίαζαν έντονο ενδιαφέρον και έθρεφαν όπως αποδείχθηκε την όρεξη μου για να συνεχίσω και να φτάσω μέχρι το τέλος.
Στον δεύτερο λοιπόν αυτό τόμο, ο Καρλ Ούβε μας αφηγείται την διαμονή του στη Σουηδία την γνωριμία του με τη γυναίκα του, τη Λίντα, την ένταξη του στην κοινωνία μια χώρας που διαφέρει αρκετά από την Νορβηγία, τις σχέσεις του με τους φίλους της γυναίκας του αλλά και κάποιους δικούς του, την γέννηση του πρώτου παιδιού του. Ίσως σ' αυτό το δεύτερο μέρος ο αυτοβιογραφικός χαρακτήρας να ενισχύεται περισσότερο από ότι στο πρώτο όπου και μου είχε φανεί ότι διάβαζα ένα μυθιστόρημα.
Γεγονός είναι ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσω και στο τρίτο. Αυτή τη φορά όμως θα αφήσω περισσότερο χρόνο για να μην έχω την αίσθηση ότι είμαι κι εγώ ένας απ' τους γνωστούς του που παρακολουθεί από κοντά αυτά που δεν είχε μπει στον κόπο να μάθει από τότε που τον γνώρισε...


Sunday, July 17, 2016

Οι αόρατες πόλεις - Italo Calvino


Ίσως φαίνεται παράξενο να διαβάζεις για μια σειρά από φανταστικές πόλεις χωρισμένες σε κατηγορίες όπως οι πόλεις και τα μάτια ή οι πόλεις και οι νεκροί, οι πόλεις και οι ανταλλαγές όπου δεν υπάρχουν πρόσωπα ούτε κάποια πλοκή.
Ίσως και να σκεφτείς πως είναι κρίμα μέσα σ' αυτά τα υπέροχα σκηνικά να μην ξετυλίγεται μια μικρή ιστορία. Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα. Ανά ενότητα υπάρχει ο διάλογος του Μάρκο Πόλο με τον Κούμπλα Χαν, ο διάλογος του ταξιδιώτη που αφηγείται στον αυτοκράτορα για πόλεις που έχει επισκεφθεί ή μήπως όχι;
Ο Ίταλο Καλβίνο δεν είναι συμβατικός κι αν δεν αναζητείς την διαφορετικότητά του μέσα από κάθε του βιβλίο σημαίνει ότι διάλεξες λάθος ανάγνωσμα. Για μένα που ασχολούμαι και με τη γραφή ο κόσμος του είναι ένα ατέρμονο μάθημα που μου προκαλεί θαυμασμό, σεβασμό και με ωθεί στο να συνεχίζω την περιπλάνηση στις αναρίθμητες ατραπούς της λογοτεχνίας.

Δεν θέλω να ξέρω πως θα είναι το επόμενο βιβλίο του Καλβίνο που θα διαβάσω. Αλλά ακόμα κι αν κάποιος μου είχε μιλήσει γι αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα μου προκαλούσε έκπληξη.