Friday, February 26, 2016

Ομαδικό πορτρέτο με μια κυρία - Heinrich BöllΤο βιβλίο του Μπελ με κέρδισε απ' τις πρώτες σελίδες. Κι αυτό γιατί διαφάνηκε αμέσως το χιούμορ, η ειρωνεία, ο σαρκασμός που το διαπνέει μέχρι το τέλος. Η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας για το πορτραίτο της Λένι που είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από μικροπορτραίτα αυτών που έζησαν γύρω της και δίνουν στοιχεία για τη ζωή της, αισθάνθηκα πως ο Μπελ διαχειρίζονταν το ιστορικό βάρος της εποχής με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τόσους και τόσους που έχουν γράψει για την ναζιστική Γερμανία και τον πόλεμο. 

Δεν χωράει αμφιβολία ότι υπάρχει η καυστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει την πατρίδα του, αλλά ο τρόπος που προσεγγίζει το θέμα ίσως τοποθετεί την ένταση σε χαμηλότερα επίπεδα επιτυγχάνοντας όμως ένα αποτέλεσμα το οποίο έχει περισσότερο ενδιαφέρον απ' ότι θα συνέβαινε σε κάποιο μυθιστόρημα με συμβατικό (;) τρόπο ανάπτυξης.
Οφείλω βέβαια να παραδεχθώ πως κάθε τι που ξεφεύγει από την πεπατημένη, παρουσιάζει για μένα αυξημένο ενδιαφέρον, αρκεί να μην με κουράσει. Κάτι που δε συνέβη με το Πορτρέτο. Αντίθετα, μόνο υπερθετικά θα μπορούσα να εκφραστώ για την αναγνωστική εμπειρία. Και θα αναζητούσα ευθύς αμέσως κάποιο άλλο του ίδιου συγγραφέα αν δεν σταματούσε η ατελείωτη λίστα με τα αδιάβαστα. Σπρώχνονται τώρα να βγουν μαζί δυο - τρία και να διεκδικήσουν τον χρόνο μου. Ευτυχώς όρεξη υπάρχει μεγάλη.
Διαβάστε το Πορτρέτο, είναι εξαιρετικό!
Thursday, February 11, 2016

Auggie Wren's Christmas story - Paul AusterΌλα τα όμορφα πράγματα κρατάνε λίγο. Και τούτο δω το βιβλιαράκι το κράτησα λίγες μέρες μέχρι να το επιστρέψω στον κάτοχό του γιατί δεν γινόταν διαφορετικά ενώ πολύ θα ήθελα να περιλαμβάνεται στη συλλογή μου.
Ο Paul Auster επισκέπτεται συχνά πυκνά το καπνοπωλείο του Auggie Wren. Όταν ο τελευταίος μαθαίνει πως ο πελάτης του είναι συγγραφέας, του αποκαλύπτει πως κι εκείνος έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες όντας φωτογράφος και του παραδίδει δώδεκα φωτογραφικά άλμπουμς, όσα και οι μήνες ενός έτους που τραβουσε φωτογραφίες το ίδιο κάδρο, στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα.


Ο Auster θα χρειαστεί την βοήθεια του φίλου του όταν θα του ζητηθεί απ΄τους NY times να γράψει μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία για την εφημερίδα. Αυτά, τα υπόλοιπα διαβάστε τα, το διήγημα είναι μικρό. Έχει γίνει και ταινία, αλλά ... αν βρείτε αυτό το βιβλιαράκι με την ωραία εικονογράφηση από τον Ιsol, ίσως και να το αγαπήσετε ακόμα περισσότερο. Εκδόσεις faber and faber. 

Sunday, February 7, 2016

Ερωτοτροπίες - Javier MaríasΤι; Ο Javier Marías σε σούπερ μάρκετ; Έχουμε ελπίδες ο/η περιφερόμενος/η με καλάθι γεμάτο βιομηχανοποιημένα αγαθά να σταματήσει στο σταντ με τις ευπώλητες κυρίες της (παρα)λογοτεχνίας και να επιλέξει αυτό το εξαιρετικό βιβλίο; Κι όμως, παρόλη την ειρωνεία που περιβάλλει το σχόλιο, ναι, πολύ θα ήθελα να τον αγόραζαν πολλοί κι ας καταλάβαινε ο καθένας ότι ήθελε. Ας έφτανε μέχρι το τέλος του πρώτου κεφαλαίου. Όφελος θα 'χε. Ή μήπως όχι; Μήπως είμαι ρομαντικός και το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι;
Το παιχνίδι του έρωτα θα το χάσει άραγε η María Dolz που βρίσκεται σε μια σχέση πάθους, τουλάχιστον από μέρους της, με τον Díaz-Varela που φέρεται να είναι αναμεμειγμένος στον φόνο του καλύτερου φίλου του; Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να φαίνεται σαν η υπόθεση ενός βιβλίου αστυνομικής λογοτεχνίας ή έστω μυστηρίου, αλλά όταν ένα τέτοιο κείμενο φέρει την υπογραφή του Marías - ναι, είμαι μεγάλος θαυμαστής του, δεν κρύβεται - μονάχα σε κάτι τέτοιο δεν θα έμοιαζε. 

Η φλύαρη με την καλή έννοια αναλυτικότητα που χαρακτηρίζει τον Ισπανό συγγραφέα είναι παρούσα - como no? - κι εδώ, με βιβλιοφιλικές παραβολές κι αναφορές - Μπαλζάκ, Δουμάς - στριφογυρίζοντας γύρω από τον έρωτα, στριφογυρίζοντας μέσα σ' αυτόν με την αρωγή του θανάτου που φοράει άλλοτε τη μάσκα του εγκλήματος κι άλλοτε αυτή της αρρώστιας.

Σε κάποιο σημείο με κούρασε. Αυτό έχει ξανασυμβεί σε βιβλίο του συγκεκριμένου. Απλά χρειάστηκε μια μικρή παύση μιας ημέρας κι έπειτα ξεκινώντας και πάλι την ανάγνωση απορούσα γιατί εν τέλει την είχα κάνει. Και να σκεφτεί κανείς ότι προς το τέλος δεν ήθελα - και πάλι όπως και στα άλλα τρία που έχω διαβάσει - να τελειώσει. Εμμ ... ναι, προτεινόμενο με πολλά αστέρια!